Εκστρατεία πειθούς γερουσιαστών από Ομπάμα για τη Συρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εκστρατεία πειθούς γερουσιαστών από Ομπάμα για τη Συρία

09:15 | 3/9/13
Ρίχνει γέφυρες σε Ρεπουμπλικανούς ώστε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για επίθεση κατά του Ασαντ...

Σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων με βουλευτές και γερουσιαστές έχουν αποδυθεί κορυφαίοι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, ύστερα από την απροσδόκητη υπαναχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα, το απόγευμα του Σαββάτου, στο συριακό πρόβλημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χάγκελ θα καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14:30 τοπική ώρα (1830 GMT), σε μια ανοιχτή δημόσια ακρόαση επί του θέματος της στρατιωτικής επίθεσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου, προτού εξαπολύσει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, θεωρείται από την πλειονότητα των αναλυτών κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου. Πολύ περισσότερο, που είχε προηγηθεί η «ανταρσία» της βρετανικής Βουλής, η οποία απέρριψε κάθε σκέψη για στρατιωτική εμπλοκή, επιφέροντας βαρύ πλήγμα εναντίον του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2008, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης κοινού μετώπου υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Εξερχόμενος της συνάντησης, ο γερουσιαστής Μακέιν δήλωσε ότι θα ήταν «καταστροφή» αν το Κογκρέσο καταψήφιζε την εισήγηση του Αμερικανού προέδρου για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας.

Την Κυριακή, ήταν ο Τζον Κέρι εκείνος που εγκαινίασε την εκστρατεία πειθούς στο Καπιτώλιο εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Κογκρέσου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επικαλέσθηκε νέες «αποδείξεις» περί χρήσης χημικών όπλων από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, τον οποίον παρομοίασε με τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και τον Αδόλφο Χίτλερ. Στη συνέχεια, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν 83 βουλευτές και γερουσιαστές επί δυόμισι ώρες για τις εν λόγω απόρρητες αποδείξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον αμερικανικό Τύπο, το Κογκρέσο εμφανίζεται για την ώρα διχασμένο και κάθε πρόβλεψη για την έκβαση της ψηφοφορίας μοιάζει παρακινδυνευμένη. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς ζήτησε πιο σκληρή απόφαση εναντίον της Συρίας, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο σχέδιο απόφασης θα καταψηφιστεί, τουλάχιστον από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί. Από διαμετρικά αντίθετη σκοπιά, η βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζάνις Χαν, εμφανίστηκε «πολύ προβληματισμένη στην προοπτική να αναλάβει η Αμερική άλλον έναν πόλεμο εναντίον μιας χώρας που δεν της έχει επιτεθεί ποτέ».

Η απόσυρση της Βρετανίας από τον «συνασπισμό προθύμων» και η αναδίπλωση του Μπαράκ Ομπάμα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει δεσμευτεί για συμμετοχή της χώρας του στη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ασαντ. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση πρόκειται να συνεδριάσει αύριο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Συριακό.

Παρότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν χρειάζεται, κατά το Σύνταγμα, έγκριση του Κοινοβουλίου προτού εξαπολύσει πόλεμο, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ζήτησε ήδη τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, επικαλούμενη την έλλειψη εξουσιοδότησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 64% των Γάλλων πολιτών τάσσεται εναντίον του πολέμου. Δεν είναι καθόλου βέβαιο τι απόφαση θα έπαιρνε η Εθνοσυνέλευση αν της ζητούνταν να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Η συριακή κρίση θα ρίξει βαριές σκιές στη συνάντηση κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη, την ερχόμενη Πέμπτη, όπου οι Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε από το Βλαδιβοστόκ «έσχατη ανοησία» τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι ο στρατός του Ασαντ έκανε χρήση χημικών, παρότι κέρδιζε τον εμφύλιο πόλεμο.

Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν έχει καθόλου πειστεί» από τα στοιχεία που της διαβίβασε η Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επίθεση μπορεί να αναβάλει για πολύ καιρό ή και να ματαιώσει οριστικά την ειρηνευτική διάσκεψη για το Συριακό, την οποία προετοίμαζαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις για τον επόμενο μήνα, στη Γενεύη.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών