«Ένα τμήμα της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης έδειχνε ανοχή» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Ένα τμήμα της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης έδειχνε ανοχή»

14:34 | 29/9/13
Βασίλης Καρύδης: Η συμπεριφορά της Χ.Α. παραπέμπει σε άτυπες πολιτοφυλακές....

Ευθείες βολές εναντίον της Πολιτείας που δεν θωράκισε τη Δημοκρατία, στρέφοντας την κοινωνία σε «ηθικό πανικό», και ιδιαίτερα κατά της Αστυνομίας για αδράνεια και απροθυμία στην ανακάλυψη των δραστών, διατυπώνει ο βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης.

Χαρακτηρίζει ανεπαρκές το κράτος δικαίου και επισημαίνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αποφασιστική αντιμετώπιση φαινομένων όπως η Χρυσή Αυγή.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη καταγράφει την έκταση και τα χαρακτηριστικά της ρατσιστικής βίας, για το διάστημα Ιανουάριος 2012 - Απρίλιος 2013.

Ο κ. Καρύδης στην συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» επισημαίνει ότι «η μεγάλη έκταση του φαινομένου, η εν πολλοίς ατιμωρησία των δραστών και η ολιγωρία των κρατικών αρχών να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπισή του οδήγησαν στο δομικό και θεσμικό ρατσισμό. Το φαινόμενο τροφοδοτείται από έναν κοινωνικό ρατσισμό».


- Πάντως, στην ελληνική κοινωνία επικρατεί φόβος

«Λόγω της αδράνειας και απροθυμίας της Αστυνομίας να ενεργήσει αποφασιστικά για την ανακάλυψη των δραστών. Πρόκειται για γενικότερο πρόβλημα στη λειτουργία του ποινικού συστήματος της χώρας, καθώς συχνά θύματα εγκληματικών ενεργειών και ουσιώδεις μάρτυρες δεν αισθάνονται ότι προστατεύεται επαρκώς η μυστικότητα των προανακρίσεων, η προσωπική τους ασφάλεια και ακεραιότητα. Αλλά και για τις σοβαρότερες υποθέσεις δεν υπάρχει μια αποτελεσματική δομή προστασίας, παρ’ ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία».


- Δηλαδή, οδηγηθήκαμε με μαθηματική ακρίβεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα;

«Υπάρχει έλλειμμα κράτους δικαίου. Ένα τμήμα της κοινής γνώμης, μεταξύ τους στελέχη της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, είχαν αντιλήψεις ανοχής σε πρακτικές εξωθεσμικής βίας, όταν στρέφονταν κατά ευάλωτων ομάδων με συγκεκριμένα εθνοφυλετικά χαρακτηριστικά, που είχαν δαιμονοποιηθεί ως εγκληματικά, επικίνδυνα πρόσωπα, που συνιστούσαν κοινωνική απειλή. Αυτά, όπως αποδείχθηκε, ήταν το ιδανικό θερμοκήπιο για την κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας, καθώς και για τη “νομιμοποίηση” βίαιων πρακτικών, διαφορών ή προβλημάτων».


- Επείγει η αλλαγή νομοθεσίας;

«Είναι δεδομένη ανάγκη. Αν όμως η Αστυνομία εξακολουθήσει να μην εξιχνιάζει τα περιστατικά, η νομοθεσία θα παραμείνει κενό γράμμα. Επίσης, αν οι εισαγγελείς δεν έχουν εγρήγορση, θα ισχύσει το ίδιο».


- Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης;

«Η έκθεση του Συνηγόρου διαπιστώνει τη συστηματικότητα των επιθέσεων σε τόπο και χρόνο. Ο τρόπος δράσης και η συμπεριφορά των δραστών παραπέμπουν σε άτυπες πολιτοφυλακές που ασκούν εδαφικό έλεγχο. Σ’ ένα σημαντικό ποσοστό τέτοιων περιστατικών φέρονται να εμπλέκονται άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Δεν αποκλείεται να έχουν συγκροτηθεί και άλλες νεοπαγείς ομάδες με μισαλλόδοξο λόγο και βίαιες πρακτικές, που επιδιώκουν να διευρύνουν την επιρροή τους στις τοπικές κοινωνίες συγκεκριμένων περιοχών.

Στην όποια νομοθετική μεταρρύθμιση υπάρξει, πρέπει να ληφθεί ειδική πρόνοια για την αποφασιστική αντιμετώπιση φαινομένων, όταν συλλογικότητες, με οποιοδήποτε πρόσχημα, επιχειρούν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία του κράτους. Συμβολικά ή κυριολεκτικά».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών