21:51 | 4/9/13
Στην προσπάθεια του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να επιτύχει «συμβιβασμό» στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, που θα προστατεύει τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις δόσεις αποπληρωμής και παράλληλα θα διώκει όσους έχουν τα μέσα αλλά όχι την πρόθεση να πληρώσουν, αναφέρεται ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα...
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τη μία πλευρά η τρόικα πιέζει τον «εύθραυστο» κυβερνητικό συνασπισμό να επιτρέψει στις τράπεζες να βγάλουν σε πλειστηριασμό κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, ώστε να απαλυνθεί η στενότητα ρευστότητας και να αναζωογονηθεί η «ετοιμοθάνατη» αγορά ακινήτων. Από την άλλη, βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων όσων χρωστούν κάτω από 200.000 ευρώ, που λήγει το Δεκέμβριο.
Επικαλούμενη τραπεζίτη που δε θέλει να κατονομαστεί, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως περίπου 30% των κατόχων στεγαστικών δανείων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες μπορούν αλλά επιλέγουν να μην πληρώσουν. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων για αυτούς μπορεί να γίνει γρήγορα με τα αναβαθμισμένα συστήματα διατραπεζικών πληροφοριών.
Με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάζει η Financial Times, το 22,9% των στεγαστικών και εμπορικών δανείων βρισκόταν στα τέλη Ιουνίου σε καθυστέρηση αποπληρωμής άνω των 90 ημερών, με το συνολικό ποσό των μη καταβληθέντων δόσεων για δάνεια κατοικίας να είναι στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας αναλογούν σχεδόν στο 60% των 111.000 στεγαστικών δανείων με καθυστερούμενη αποπληρωμή.
Σημειώνεται επίσης ότι μετά από μία ύφεση στον αριθμό των δανείων με εκκρεμείς δόσεις φέτος, αναμένεται άλμα τους το δεύτερο μισό του έτους λόγω της αναδρομικής καταβολής ετήσιων φόρων κατοικίας από το 2011.
Η εφημερίδα παραθέτει την εκτίμηση οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση κατάσχεσης κατοικίας έχει ενθαρρύνει την εσκεμμένη μη-καταβολή δόσεων από ιδιοκτήτες που έχουν την οικονομική επάρκεια, ενώ γίνεται αναφορά σε ελαστική αντιμετώπιση κατόχων δανείων με προβλήματα από τις τράπεζες.
Πηγή: skai.gr
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων