13:43 | 4/9/13
Ο Ομπάμα κέρδισε πόντους στο Κογκρέσο επισείοντας την ιρανική απειλή, στο Παρίσι το κοινοβούλιο συζητεί σήμερα το ενδεχόμενο μιας επέμβασης στη Συρία...
Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει μια συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ για τη Σουηδία πως πιστεύει ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.
Για να ικανοποιηθούν οι πιο απρόθυμοι μεταξύ αυτών, εκπονήθηκε από την αμερικανική Γερουσία μια νέα απόφαση που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες, και απαγορεύει στον πρόεδρο να αναπτύξει Αμερικανούς στρατιώτες «με στόχο επιχειρήσεις μάχης» στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς Αμερικανούς πιλότους. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει αυτό το νέο κείμενο σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).
Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, Τρίτη, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.
Ο Ομπάμα υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία θα είναι «περιορισμένη» και «αναλογική». «Αυτό δεν σημαίνει αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν», τόνισε.
"Δεν είναι ώρα να είναι κανείς απομονωτιστής στην πολυθρόνα του. Δεν είναι ώρα να είναι θεατής μιας σφαγής», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια ακρόασής του στην αμερικανική Γερουσία η οποία είχε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας πως η αδράνεια είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μια επέμβαση.
"Το Ιράν ελπίζει ότι κοιτάζετε από την άλλη πλευρά», προειδοποίησε επικαλούμενος το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επικαλέστηκε επίσης τη Χεζμπολάχ και τη Βόρεια Κορέα.
Η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως και οι αιρετοί αντιπρόσωποί της, δεν έχει ακόμη πειστεί. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των ABC/Washington Post που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, 59% των Αμερικανών αντιτίθενται σε πλήγματα με πυραύλους κρουζ στη Συρία ενώ 48% δηλώνουν αντίθετοι στα πλήγματα αυτά (29% τάσσονται υπέρ) σε μια άλλη έρευνα του ινστιτούτου Pew.
Στη Γαλλία, όπου το κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα να συζητήσει μια επέμβαση στη Συρία, η κοινή γνώμη είναι επίσης διστακτική. Περίπου 74% των Γάλλων θέλουν να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Μετά τη σημερινή συζήτηση δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.
Το θέμα μιας άλλης συζήτησης, την οποία θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία, ενδέχεται πάντως να τεθεί μετά τη συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο που θα αρχίσει στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκειται να επιβεβαιώσει ενώπιον των βουλευτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης που θα αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), τη γαλλική διπλωματική γραμμή: δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να «τιμωρηθεί» ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Στο μεταξύ, την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στην Αγία Πετρούπολη --και στη διάρκεια της οποίας δεν έχει προγραμματιστεί καμιά ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα-- η Ρωσία επανέλαβε την αντίθεσή της σε πλήγματα εναντίον του σύρου συμμάχου της.
«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο (να μην περάσει το ψήφισμα), επειδή είναι πολύ οδυνηρό» είπε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αν δεν καταφέρει να κερδίσει, τη δυνατότητα να ασκήσει στρατιωτική βία κατά της Συρίας.
Πηγή: AΠE-MΠΕ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων