Νέα ένταση στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νέα ένταση στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική

14:04 | 14/9/13
Τέσσερα κινεζικά πλοία εισχώρησαν το Σάββατο στα χωρικά ύδατα που περιβάλλουν τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, τα οποία έχουν αγοραστεί από την Ιαπωνία αλλά διεκδικούνται από την Κίνα, με την ονομασία Ντιαογού...

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή, τα τέσσερα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής έπλεαν στα όμορα ύδατα του αρχιπελάγους Σενκάκου, δηλαδή εντός της ακτίνας των 12 ναυτικών μιλίων που ορίζουν τα χωρικά της ύδατα.

Η παρουσία των κινεζικών σκαφών στα ανοιχτά των διαφιλονικούμενων εδαφών ήλθε τρεις ημέρες μετά την πρώτη επέτειο της εθνικοποίησης από την Ιαπωνία τριών εκ των πέντε ακατοίκητων νησιών του συμπλέγματος Σενκάκου.

Την παραμονή της επετείου, την Τρίτη, κινεζικός στολίσκος αποτελούμενος από οκτώ πλοία είχε εισέλθει στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα στα νερά του αρχιπελάγους.

Τους τελευταίους 12 μήνες η αντιπαράθεση μεταξύ των πλοίων επιτήρησης των δύο πλευρών είναι πολύ συχνή.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας του απέναντι στις κινεζικές «προκλήσεις».

Η Ιαπωνία προσάρτησε τα νησιά το 1895, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί για κινεζική κυριαρχία επί του αρχιπελάγους Σενκάκου διατυπώθηκαν μετά την ανακάλυψη φυσικών πόρων στο θαλάσσιο υπέδαφος, στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Το Πεκίνο από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι τα νησιά τού ανήκουν εδώ και αιώνες και ότι παρανόμως εκλάπησαν από το Τόκιο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών