19:17 | 11/9/13
Περίπου το 1/3 του φαγητού που παράγεται ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο τελικά σπαταλιέται, μία απώλεια που ισοδυναμεί με ζημία 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που εδρεύει στη Ρώμη...
Συνολικά, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο, και το 30% των καλλιεργήσιμων γαιών παράγει τρόφιμα που δεν θα καταναλωθούν.
Η έκθεση του Οργανισμού υπογραμμίζει παράλληλα τις διαφορές μεταξύ της σπατάλης που καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες και τις αναπτυγμένες χώρες.
Οι απώλειες στις φτωχότερες, αναπτυσσόμενες οικονομίες πηγάζουν πρωτίστως από ανεπαρκείς υποδομές και περιορισμένες δυνατότητες στην αξιοποίηση των καλλιεργειών. Ενώ στον αντίποδα στις πλουσιότερες χώρες η σπατάλη είναι συνέπεια της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των εμπόρων, οι οποίοι «δεν σχεδιάζουν τις αγορές τους, υπερ-αγοράζουν ή αντιδρούν υπερβολικά στις ημερομηνίες λήξης» των τροφίμων.
Αυτή η «τρομακτική» σπατάλη προκαλεί επίσης «σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον», σημείωσε ο FAO. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, σπαταλιέται όγκος νερού ίσος με τα ύδατα του ποταμού Βόλγα για να παραχθούν τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να καταναλωθούν και εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 3,3 γιγατόνοι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μόνο στην «εκβιομηχανισμένη Ασία», την περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατά μέσο όρο σπαταλώνται κάθε χρόνο περίπου 200 κιλά λαχανικών και δημητριακών ανά κάτοικο. Από τα 80 κιλά δημητριακών που σπαταλώνται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο μέρος είναι ρύζι, μια καλλιέργεια που έχει "σοβαρές επιπτώσεις" στο περιβάλλον καθώς ευθύνεται για ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα