Πέτρος Τατούλης: Ολέθριο πολιτικό σφάλμα η ταύτιση των άκρων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πέτρος Τατούλης: Ολέθριο πολιτικό σφάλμα η ταύτιση των άκρων

18:45 | 21/9/13
Η ενδυνάμωση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας εγγύηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας...

Την ενίσχυση των Περιφερειών με νέες αρμοδιότητες πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην παρέμβασή του στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, τονίζοντας ότι «μόνο μέσα από το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Αυτό είναι πλέον πρόδηλο και για το λόγο αυτό απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών σε σχέση με την κεντρική κυβέρνηση που έχει σαν κύριο μέλημα τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας».
«Ο Καλλικράτης είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από ιδρύσεως του νεότερου Ελληνικού Κράτους» υποστήριξε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου,  πρώτα και κύρια γιατί έδωσε τη δυνατότητα μεταφοράς εξουσίας από το κέντρο στην Περιφέρεια, μετέφερε δηλαδή το κέντρο λήψεως αποφάσεων εγγύτερα στον πολίτη.

Στο δυσμενές σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον η συνεισφορά του νέου αυτού θεσμού συνεισέφερε δραστικά στην εξοικονόμηση πόρων, επιτυγχάνοντας μείωση της τάξης των 3 δις ευρώ. «Το πρόβλημα της χώρας μας είναι μεγάλο. Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε με όρους του παρελθόντος. Η μπακαλίστικη λογική που είχε η αυτοδιοίκηση «δεν μου δίνει η κυβέρνηση πόρους άρα δεν κάνω έργα» πρέπει να σταματήσει. Η ικανότητα μας  θα κριθεί από την αξιοποίηση των ελάχιστων πόρων προς όφελος των πολιτών. Αυτή είναι η ευθύνη μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Η αιρετή Περιφέρεια προσέγγισε ταυτόχρονα και το ζήτημα της ανάπτυξης της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Τατούλης, εφόσον «αξιοποιούνται τα ιδιαίτερα διακριτά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ωστόσο, επιτακτική η ανάγκη να δοθούν στην αιρετή Περιφέρεια, η οποία αποτελεί πλέον δομή εγγύησης για την ανάπτυξη, νέες δυνατότητες και νέες αρμοδιότητες ούτως ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες».

«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι στη κοινωνία, συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ΕΝΠΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι συντεχνιακό όργανο, γιατί αποτελεί σημαντικό πολιτικό θεσμό. Πρέπει λοιπόν να την αντιμετωπίσουμε πρώτα εμείς οι Περιφερειάρχες ως βαθύτατο πολιτικό όργανο. Η κάθε Περιφέρεια πρέπει να είναι ένας αυτόνομος οργανισμός, ο οποίος θα διαβουλεύεται, θα συνεργάζεται και θα συνομιλεί όχι μόνο σε επίπεδο χώρας αλλά και διεθνές επίπεδο Ο θεσμός δεν ανήκει στους Περιφερειάρχες αλλά στους ίδιους τους πολίτες».

Σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Τατούλης σημείωσε «Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί σε κάθε κινητικότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για αλλαγή εκλογικού νόμου, με στόχο μια σύγχρονη αντίληψη και μία νέα μεταρρύθμιση. Για να γίνει όμως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τη σύγχρονη αυτοδιοίκηση, σε ότι αφορά θεσμικές διοικητικές και πολιτικές κατευθύνσεις, και όχι αποσπασματικά και μόνο αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου σε ότι αφορά τη θεωρία των άκρων. «Είναι άλλο η εξομοίωση των άκρων και άλλο η ταύτιση των άκρων. Είναι ολέθριο πολιτικό σφάλμα να συγχέονται οι δύο αυτές έννοιες», ενώ εξήρε τη θαρραλέα στάση των αυτοδιοικητικών στις πολιτικές που θέλουν «να πάνε τη χώρα με τις πάντες».  

Πηγή: korinthostv.blogspot.com

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών