Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων το ρήγμα του Καλλιδρομίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων το ρήγμα του Καλλιδρομίου

13:30 | 18/9/13
Ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα που εξακολουθεί να κάνει τη Φθιώτιδα να... χορεύει στον ρυθμό των ρίχτερ. Οπως εξηγούν, η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχει «αρκετή ενέργεια» στο ρήγμα του Καλλιδρομίου αλλά και ισχυρή σεισμική ακολουθία, με συνέπεια να αποφεύγουν τις προβλέψεις...

Ετσι πλέον δεν κάνουν ιδιαίτερη αναφορά σε μετασεισμούς αλλά μιλούν για ένα «σμήνος ισχυρών σεισμών» που ακολούθησαν τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή στις 7 Αυγούστου, μεγέθους 5,1 ρίχτερ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Κώστα Μακρόπουλο έως χθες το μεσημέρι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί έφτασαν τους 1.410. Οι δύο μεγαλύτεροι που προκλήθηκαν χθες ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στην περιοχή στις 8.46 και στις 10.39 το πρωί.

Οι δύο προχθεσινοί σεισμοί (μεγέθους 4,5 και 4,8 ρίχτερ) επιβάρυναν περισσότερο τα 480 κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον πρώτο σεισμό του Αυγούστου και η εκτίμηση είναι ότι προκάλεσαν ζημιές σε αλλά 10 κτίρια, κυρίως στο χωριό Ρεγγίνι. Ωστόσο πλήρης εικόνα για τις ζημιές αναμένεται να υπάρχει σήμερα, με την ολοκλήρωση της αυτοψίας από το κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.

Αυτό που συμβαίνει είναι ένα «ιδιόρρυθμο φαινόμενο», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. «Το 90% των σεισμών έχει μικρό εστιακό βάθος, 10 χιλιόμετρα, γι' αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητοί. Ωστόσο, αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι μήπως προκληθεί ένας σεισμός μεγέθους ακόμη και κάτω των 5 ρίχτερ σε θέση βολής στο Ρεγγίνι και έχουμε περισσότερες καταστροφές».

Πηγή: tanea.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών