Το γερμανικό ντιμπέιτ και η Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το γερμανικό ντιμπέιτ και η Ελλάδα

09:27 | 3/9/13
Η προεκλογική σύγκρουση στη Γερμανία για την Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε στο ντιμπέιτ Μέρκελ - Στάϊνμπρουκ μπορεί να μη μας φώτισε ιδιαίτερα για τις προθέσεις τής κυβέρνησης που θα προκύψει, αλλά αποτύπωσε τουλάχιστον τις διαφορές αποχρώσεων των δύο ηγετών, ως προς τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης...

Η διαπίστωση του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου ότι ήταν λάθος «το φάρμακο της λιτότητας σε θανατηφόρα δόση» και ότι πρέπει να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία να αποκτήσει ξανά την ορμητικότητα της, δείχνει καθαρά τη διαφορά πολιτικών αντιλήψεων των δυο ηγετών.

Είναι μια αντίληψη που προφανώς βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν αμφισβητεί, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες δίνει προτεραιότητα η κυρία Μέρκελ,αλλά αναζητά παράλληλα κάποιες αναπτυξιακές διεξόδους για να ανασυνταχθεί η πραγματική οικονομία.

Γιατί είναι γεγονός αναμφισβήτητο πλέον, ότι παρά τα πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, η Ελλάδα έχει καταφέρει με τις θυσίες των πολιτών της να πετύχει μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

Όπως επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία έχει ήδη πετύχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο και όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι θα καταφέρει να το διατηρήσει και μέχρι το τέλος του χρόνου.Οι περισσότεροι δηλαδή στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα και τους δανειστές μας, παρά τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν, επιτυγχάνονται και μάλιστα αρκετά νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Δικαιούται λοιπόν η Ελλάδα και οι πολίτες να ελπίζουν ότι αυτή προσπάθεια θα αναγνωριστεί από τους εταίρους μας. Όχι για να ζητήσουμε νέο κούρεμα, όπως θεωρούν αναγκαίο διάφοροι ειδήμονες και μη, αλλά για να γίνουν κάποιες θεμιτές και λογικές διαρρυθμίσεις των δανειακών μας υποχρεώσεων και κυρίως για να τονωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Για να ξεκινήσουν επιτέλους κάποια έργα, για να βοηθηθούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, για να ανακοπεί τουλάχιστον,το κύμα της ανεργίας.

Σε τελευταία ανάλυση,η φονική λιτότητα, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Στάϊνμπρουκ, δεν αφορά μόνο τη χώρας μας.

Αφορά τη μισή σχεδόν Ευρώπη που ασφυκτιά από την ύφεση και την ανεργία.Και όσο γρηγορότερα συνειδητοποιήσουν οι γερμανοί πολιτικοί, αλλά και οι ψηφοφόροι, ότι όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου,δεν μπορείς να αγνοείς τη φωτιά,τόσο το καλύτερο για όλους...

Πηγή: tovima.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών