WWF: Καταστροφικό το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα δασικα οικοσυστήματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

WWF: Καταστροφικό το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα δασικα οικοσυστήματα

17:06 | 25/9/13
Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο καταργείται το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων...

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δασικά οικοσυστήματα ασκεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF τονίζοντας ότι είναι «καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας».

Όπως εξηγεί η οργάνωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργεί το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων που καλύπτονται από φρύγανα και αφορά το 15% της ελληνικής επικράτειας σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την WWF τα φρύγανα είναι τόποι πλούσιοι σε κοινά αλλά και ενδημικά είδη (ερπετά, αρπακτικά πουλιά κτλ.) καθώς και σε χρήσιμα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Συνολικά η άρση της προστασίας αφορά 52 περιοχές αν εκτός από αυτές με «φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση» προστεθούν αυτές με αμμοθινική βλάστηση και αυτές σε υγροτοπικές περιοχές.

Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση νομιμοποιείται, για πολλοστή φορά, σωρεία παρανομιών, ακόμα και στα τελείως αναγκαία για τις πόλεις πάρκα και άλση. «Κατά περίεργη "σύμπτωση", στις εκτάσεις των οποίων η προστασία υποβαθμίζεται, περιλαμβάνονται περιζήτητες προς εκμετάλλευση παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει άλλου είδους δασική βλάστηση. Δίνεται πρώτης τάξεως κίνητρο στους εμπρηστές, καθώς οι παραπάνω εκτάσεις δεν θα μπορούν πλέον να κηρύσσονται αναδασωτέες. Στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις και δάση, αυξάνεται η ένταση και ο αριθμός των χρήσεων που επιτρέπονται» αναφέρει το WWF στα σχόλιά του στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του WWF κ. Δημήτρης Καραβέλλας, «είναι τόσο προβληματικό, ώστε δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση».

Το WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει μια ουσιαστική και ευρεία διαβούλευση για την πραγματικά βιώσιμη πορεία που η χώρα αξίζει.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών