23:26 | 10/10/13
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας...
Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΕΜΕ/TEPSA για την ευρωπαϊκή κρίση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας επιτυγχάνονται χωρίς να απαιτείται η λήψη πρόσθετων οριζόντιων νέων μέτρων.
Η επίτευξη μικρού αλλά βιώσιμου πλεονάσματος για το 2013 όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, επιτυγχάνεται ακόμη και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, ενώ επιπλέον υπάρχουν και οι πρώτες θετικές ενδείξεις στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς ανακόπτεται ο μεγάλος ρυθμός αύξησής της αλλά και στο μέτωπο της ύφεσης καθώς οι εκτιμήσεις για το 2013 είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι πολιτικές μεταξύ του πρώτου και δεύτερου μνημονίου διαφοροποιήθηκαν με αποτέλεσμα να γίνει εφικτό το θετικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα, τονίζοντας τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι υπάρχει πλέον η ενθαρρυντική βάση, που με τον εμπλουτισμό της με περισσότερες πολιτικές ανάπτυξης θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να γυρίσουμε σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης.
Στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι το μνημόνιο επέφερε δημοσιονομική προσαρμογή στο 20% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια, προσθέτοντας ότι ανάλογη δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει πραγματοποιηθεί σε καμία χώρα διεθνώς εν καιρώ ειρήνης.
Το μνημόνιο υποτίθεται ότι θα απαντούσε στην οικονομική κατάρρευση που η δημοσιονομική προσαρμογή προκαλούσε μέσα από την «κρυφή» του αναπτυξιακή ατζέντα.
Τα βασικά σημεία αυτής της ατζέντας δεν ήταν άλλα παρά μείωση των μισθών έως και 40% ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Καμία όμως από τις παραπάνω ενέργειες δεν είχε θετικές επιπτώσεις επί της οικονομίας και καμία δεν συνέβαλε στην αναστροφή της τραγικής εικόνας μιας κοινωνίας με 20 έως 30% ανεργία, είπε ο κ.Σταθάκης, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία του μνημονίου.
Επισήμανε επίσης ότι είναι σαφές ότι η όποια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ριζική ρήξη με τις σημερινές εφαρμοζόμενες πολιτικές ώστε να τεθεί ένα τέλος στη συνεχιζόμενη ύφεση και την ανεργία.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μαθήματα που αντλήθηκαν από την εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα προγράμματα δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται σε περίοδο ύφεσης, κρίσης ρευστότητας και αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος σε επίπεδο Ευρώπης.
Μεταξύ άλλων είπε ότι έπρεπε να προηγηθούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να ακολουθήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη συναίνεσης προκειμένου να προχωρήσει ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.
Τάχθηκε υπέρ της εξόδου στις αγορές με ότι κόστος συνεπάγεται, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, αντί να πάμε σε ένα τρίτο μνημόνιο, που αποτελεί την άλλη εναλλακτική λύση.
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων