Ελεύθεροι οι τούρκοι και λιβανέζοι όμηροι – Νταβούτογλου: Η συμφωνία δείχνει τη σημασία της Τουρκίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ελεύθεροι οι τούρκοι και λιβανέζοι όμηροι – Νταβούτογλου: Η συμφωνία δείχνει τη σημασία της Τουρκίας

10:39 | 20/10/13
Αίσιο τέλος έλαβαν το βράδυ του Σαββάτου οι παράλληλες ομηρίες δύο τούρκων πιλότων και εννέα λιβανέζων προσκυνητών, έπειτα από τριμερή συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, η οποία φαίνεται να συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει τη Συρία...

Οι λιβανέζοι Σιίτες απήχθησαν το Μάιο του 2012 από αντάρτες στη Συρία, θέτοντας σε κίνηση την «οφθαλμό αντί οφθαλμού» απαγωγή των τούρκων πιλότων στη Βηρυτό του Λιβάνου, στις 9 Αυγούστου. Οι απαγωγείς των δύο Τούρκων διεμήνυσαν πως στόχος της κίνησής τους ήταν η απελευθέρωση των λιβανέζων ομήρων.

Τα αεροσκάφη που μετέφεραν τους εννέα Λιβανέζους και τους δύο Τούρκους στις πατρίδες τους αναχώρησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με προορισμό τη Βηρυτό και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύπλοκη συμφωνία, που επετεύχθη από Καταρινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων κρατουμένων από που βρίσκονται στα χέρια του συριακού καθεστώτος, κατόπιν αιτήματος των ανταρτών που απήγαγαν τους λιβανέζους προσκυνητές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι δεκάδες κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από συριακές φυλακές κατά τις τελευταίες ημέρες, πληροφορία που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τη Δαμασκό.

Οι δύο τούρκοι πιλότοι έγιναν δεκτοί στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε πως η επίτευξη της συμφωνία καταδεικνύει τη δύναμη της Άγκυρας στην περιοχή.

«Η επιτυχία αυτής της διαδικασίας, που διεξήχθη υπό τις εντολές του πρωθυπουργού μας, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την σημασία της Τουρκίας στην περιοχή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ μέσω Twitter, λίγο πριν οι δύο πιλότοι καταφθάσουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών