18:08 | 11/10/13
Γ. Στουρνάρας: Θα αφορά περισσότερους φορολογούμενους αλλά θα πληρώνουν λιγότερα
Δικαιότερο, χαρακτήρισε τον φόρο ακινήτων που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, που θα αφορά περισσότερους φορολογούμενους αλλά θα πληρώνουν λιγότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων.
«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας που σχεδιάζουμε θα είναι πολύ πιο δίκαιος σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα γιατί θα αφορά πολύ περισσότερους και θα πληρώνουν πολύ λιγότερα ποσά. Ο φόρος στα χωράφια θα είναι της τάξεως των 10-20 ευρώ το χρόνο, γι' αυτό το ποσό μιλάμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Στουρνάρας.
«Ο κόσμος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Τα ακίνητα υπάρχουν, το θέμα είναι αν υπάρχουν τα λεφτά» αντέτεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα, υποστήριξε ότι καμία σοβαρή και συστηματική προσπάθεια δεν γίνεται για να συλληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, την ίδια ώρα που η φοροδοτική ικανότητα του έλληνα έχει πλήρως εξαντληθεί, όπως σημείωσε.
«Κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Εμάς μας ενδιαφέρει να μάθουμε ποιοι πλούσιοι έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, την ώρα που άρχιζε η κρίση, η δυστυχία, η πείνα στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδινε την μάχη έχοντας κάποιους να υπονομεύουν την προσπάθεια της αυτή» πρόσθεσε ο κ Κακλαμάνης.
Τις επισημάνσεις αυτές του Απόστολου Κακλαμάνη απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Στον ενάμιση χρόνο που είναι αυτή η κυβέρνηση, έκανε όσα δεν έγιναν χρόνια. Η προσπάθεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδος είναι ίση με την προσπάθεια από τη μέρα που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Τα πάντα είναι θέμα χρόνου, γνωρίζω πολύ καλά ότι χρόνος δεν υπάρχει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Στουρνάρας και αφορούν φορολογικούς ελέγχους για το διάστημα 2009 -2011 προκύπτει ότι:
-Για εμβάσματα: Αποκλείστηκαν μετά από διασταυρώσεις όσοι δικαιολογούσαν τις καταθέσεις τους και εστάλησαν 24.710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις. Μετά από αξιολογήσεις, επελέγησαν 436, με ενδείξεις πού μεγάλης φοροδιαφυγής. Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο υποθέσεις από τις οποίες έχουν εισπραχθεί 5 εκ ευρώ.
Για ακίνητα στο Λονδίνο: Ταυτοποιήθηκαν 107 επενδύσεις, επελέγησαν οι 84 και έχουν βεβαιωθεί 162.000 ευρώ.
Για ταχύπλοα σκάφη: Από τους 136 φορολογούμενους δόθηκαν 16 εντολές ελέγχου. Από αυτές διαπιστώθηκαν 8 φορολογικές παραβάσεις ενώ για τρία μεγάλα εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία ζητήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Για offshore εταιρίες: Από τις 322 που επελέγησαν, δόθηκε εντολή περαιτέρω ελέγχου για 163, ολοκληρώθηκαν 34 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν γι' αυτές ποσά που ανέρχονται σε 40 εκ ευρώ περίπου.
Διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΟY και ΤΑΧΙS: Από 2.423 διασταυρώσεις στοιχείων δόθηκαν εντολές ελέγχου για 1.800, έχουν ολοκληρωθεί οι 329 και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ.
Για τις Λίστες Λαγκάρντ και Λουξεμβούργου: Έχει ζητηθεί το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ είναι σε εξέλιξη 150 έλεγχοι.
Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών σε ότι αφορά τους ελέγχους σε offshore εταιρείες, σημειώνοντας ότι σε μόνο δύο για τις οποίες διαπιστώθηκε φορολογική παράβαση, επιβλήθηκαν και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ.
«Αν για κάθε μια υπόθεση έχει βεβαιωθεί 1 εκατ. ευρώ, αν ο συνολικός αριθμός τους είναι περίπου 10.000 φανταστείτε πόσο μεγάλο θα είναι το τελικό νούμερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Όταν ανέλαβα τη φορολογική διοίκηση οι ελεγκτές ήταν στους 600 και σήμερα είναι 2000, ενώ στο άμεσο μέλλον θα συμπληρωθούν με άλλους 300 πτυχιούχους».
Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Κακλαμάνης αμφισβήτησε τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε:
«Στη θέση σας κύριε υπουργέ θα καλούσα όλους τους επικεφαλής των περιοχών που δίνουν αυτές τις πληροφορίες και είμαι βέβαιος ότι με την ευφυΐα σας θα ζητούσατε ευθύνες και μόνο γι' αυτά τα αποτελέσματα που σας γράφουν. Λέτε μόνο 5 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει εισπραχθεί για 220.000 που έφευγαν τα λεφτά τους την ώρα που καιγόταν η Αθήνα; ‘Ελεος…». ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
Τέλος, επέκρινε το υπουργείο Οικονομικών που εν μέσω κρίσης, όπως είπε έσπευσε να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις εφοριών και σε απολύσεις προσωπικού.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων