Τα έργα και οι ημέρες του Μπαρμπαρούση στο Μεσολόγγι σε προσεχή δίκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τα έργα και οι ημέρες του Μπαρμπαρούση στο Μεσολόγγι σε προσεχή δίκη

17:15 | 7/10/13
Την Τρίτη γίνεται στο Μεσολόγγι η δίκη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση και ακόμα 10 κατηγορουμένων για αντιποίηση αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αλλά και πρόκληση παράνομης βίας, από κοινού με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 927/1979 (παλαιός αλλά ισχύων αντιρατσιστικός)...

Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», τουλάχιστον πέντε από τους κατηγορουμένους στο Μεσολόγγι για την καταστροφή των πάγκων Αφρικανών μικροπωλητών, τον Σεπτέμβριο του 2012, κατηγορούνται για εμπρησμό σπιτιών Ρομά στο Αιτωλικό, στις 5 Ιανουαρίου του 2013.

Για την παραπομπή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση στο ακροατήριο ζητήθηκε και ελήφθη η απόφαση της Βουλής για άρση της ασυλίας του το φθινόπωρο του 2012.
Στο κατηγορητήριο, που είχε συνταχθεί στις αρχές του 2013, ο εισαγγελέας Μεσολογγίου αναφέρει ότι «ο πρώτος των κατηγορουμένων (Κώστας Μπαρμπαρούσης) με πρόθεση προκάλεσε σε άλλους την απόφαση να εκτελέσουν τις άδικες πράξεις που διέπραξαν και συγκεκριμένα κατά τον άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, ενώ ήταν επικεφαλής των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του και υπό την ιδιότητά του ως βουλευτού της Χρυσής Αυγής, με πειθώ και την επίκληση της πολιτικής του ιδιότητας έπεισε αυτούς να προβούν στην τέλεση α) του εγκλήματος της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, που περιγράφεται πιο πάνω υπό το στοιχείο Β του παρόντος, και β) του εγκλήματος της παράνομης βίας από κοινού, όπως περιγράφεται πιο πάνω υπό το στοιχείο Γ του παρόντος. Ο πρώτος των κατηγορουμένων (Κώστας Μπαρμπαρούσης), δημόσια, προφορικά, εκ προθέσεως, προέτρεψε σε πράξεις και ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους.

Συγκεκριμένα, κατά τον άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, προφορικά προέτρεψε τους συγκατηγορουμένους του, με λόγια, να εκδιώξουν μικροπωλητές από τη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου και να αναποδογυρίσουν τους πάγκους τους καταστρέφοντας και τα εκτιθέμενα προς πώληση προϊόντα, μόνο για τον λόγο ότι αυτοί ήταν έγχρωμοι αλλοδαποί, αφρικανικής καταγωγής. Απαντες οι κατηγορούμενοι συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση, η οποία επιδιώκει οργανωμένες δραστηριότητες κάθε μορφής που κατατείνουν σε φυλετικές διακρίσεις και συγκεκριμένα κατά τον άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο συνέστησαν ομάδα με δραστηριότητα συνιστάμενη στην άσκηση βίας, με τη βίαιη εκδίωξή τους από τη λαϊκή αγορά και την καταστροφή των πάγκων τους, κατά των αναφερθέντων εγχρώμων αλλοδαπών, αφρικανικής καταγωγής, μικροπωλητών, με μόνο λόγο τη φυλετική τους καταγωγή, η οποία δραστηριότητα κατατείνει σε φυλετικές διακρίσεις».

Eίναι η πρώτη φορά που σε δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή χρησιμοποιούνται οι διατάξεις του παλαιού αντιρατσιστικού νόμου του 1979 και συνδέεται η δημιουργία της οργάνωσης με την καλλιέργεια φρονήματος και αυτή με τη σειρά της με συγκεκριμένες πράξεις που τιμωρούνται ποινικά. Ταυτόχρονα, όμως, προβάλλεται και ο ρόλος του συγκεκριμένου τοπικού βουλευτή ως συντονιστή των πράξεων, σε μια περίοδο μάλιστα που ανάλογα περιστατικά με την καταστροφή πάγκων αλλοδαπών λαμβάνουν χώρα στην Κόρινθο και τη Ραφήνα.

Η δραστηριότητα της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Αιτωλοακαρνανία δεν εξαντλείται μόνο σε αυτό το περιστατικό. Τον Ιανουάριο του 2013, ομάδα 80 ατόμων, μεταξύ των οποίων και κουκουλοφόροι, έκαψαν 4 σπίτια Ρομά στο Αιτωλικό. Σύμφωνα με τις πράξεις της προανάκρισης και της κύριας ανάκρισης, άτομα όπως ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής του Αιτωλικού, αλλά και ανώτατο στέλεχος της νομαρχιακής επιτροπής, συμμετείχαν στα γεγονότα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στελέχη της Χρυσής Αυγής προεκλήθησαν από κατοίκους του Αιτωλικού ύστερα από αντιπαράθεση Ρομά και άλλων κατοίκων της πόλης. Συνολικά, τους μήνες πριν από το περιστατικό στο Αιτωλικό, καταγράφονται από τον Συνήγορο του Πολίτη επτά ρατσιστικές επιθέσεις στην Αιτωλοακαρνανία, με μία επίθεση εναντίον καταυλισμού Βουλγάρων εργατών τον Δεκέμβριο του 2012 να μοιάζει με τα επεισόδια του Αιτωλικού, καθώς στην περίπτωση αυτή είχε γίνει απόπειρα εμπρησμού του οικισμού των Βουλγάρων εργατών με μολότοφ. Για αυτήν την τελευταία υπόθεση, μάλιστα, η δικογραφία καθυστερεί να φθάσει στην Εισαγγελία Μεσολογγίου από την Αστυνομία πάνω από ένα πεντάμηνο.

Αξίζει να επισημάνει κανείς ότι τα στοιχεία των επιθέσεων στην Αιτωλοακαρνανία δεν αποτελούν μέρος της δικογραφίας Βουρλιώτη προς τον ανακριτή, καθώς προφανώς δεν έχουν συσχετισθεί ακόμα οι συμμετέχοντες στις διάφορες ενέργειες. Για την παραπομπή του Μπαρμπαρούση στο ακροατήριο ζητήθηκε και ελήφθη η απόφαση της Βουλής για άρση της ασυλίας του το φθινόπωρο του 2012, αμέσως μετά την καταγραφή της πράξης του, ενώ στην υπόθεση του Αιτωλικού, τη σοβαρότερη από τις άλλες, έχουν ταυτοποιηθεί πρόσωπα που αποτελούν παράγοντες της οργάνωσης στον νομό, αλλά δεν έχουν γίνει πράξεις που να σχετίζονται με την αποχαρακτηρισμό του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών