Λιθουανία: «Ναυάγιο» στο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Ουκρανίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λιθουανία: «Ναυάγιο» στο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Ουκρανίας

15:20 | 29/11/13
Ναυάγησαν και επίσημα την Παρασκευή οι προσπάθειες στο Βίλνιους της Λιθουανίας προκειμένου να διασωθεί το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας...

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ροιτερς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς στη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της ΕΕ (στο πλαίσιο της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης), φέρεται να πρότεινε την έναρξη τριμερών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ε.Ε.

Ο κ. Γιανούκοβιτς φέρεται να προέτρεψε τις Βρυξέλλες να βοηθήσουν το Κίεβο να μαλακώσει τους όρους μιας πιθανής δανειοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τις τριμερείς συνομιλίες και είπαν στον Γιανούκοβιτς ότι πρέπει να αναλάβει δέσμευση και να υπογράψει τη συμφωνία που ο ίδιος αρνήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Μερικές δεκάδες Ουκρανοί διαδηλωτές ήταν έξω από το τόπο διεξαγωγής της συνόδου στο Βίλνιους κρατώντας πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Γιανούκοβιτς, μην μας κλέβεις το μέλλον» και «Είμαστε ευρωπαίοι».

Η Ουκρανία και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνάντηση στο Βίλνιους είχαν ως στόχο να υπογράψουν μια φιλόδοξη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας η οποία θα σηματοδοτούσε μια ιστορική στροφή προς τα δυτικά για την πρώην σοβιετική δημοκρατία και απαγκίστρωσή της από την τροχιά της Ρωσίας.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα και κάτω από την έντονη πίεση της Μόσχας ο Γιανούκοβιτς «παραιτήθηκε» από τα σχέδια του να υπογράψει τη συμφωνία προτιμώντας τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών