Ο ISON επέζησε αλλά με απώλειες από την «αγκαλιά» του Ήλιου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο ISON επέζησε αλλά με απώλειες από την «αγκαλιά» του Ήλιου

17:11 | 29/11/13
Έκπληκτοι δηλώνουν οι επιστήμονες - Κάνουν λόγο για μια λάμψη που αποτελεί ένα μικρό τμήμα του κομήτη - Ο «κομήτης του αιώνα», όμως, φαίνεται να οδεύει προς την αποσύνθεσή του...

«Τραυματισμένος» αλλά «ζωντανός» φαίνεται ότι είναι ο αποκαλούμενος και «κομήτης του αιώνα» από τον θερμό εναγκαλισμό του με το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, ο ISON μπορεί να έχασε περίπου 3 εκατ. τόνους  και να οδεύει προς την αποσύνθεσή του αλλά, μέχρι στιγμής, ένα τμήμα του συνεχίζει το ταξίδι του στο διάστημα.

Αυτό που αρχικά προκάλεσε την ανακήρυξή του ISON ως «νεκρού» ήταν το γεγονός ότι αρχικά τα τηλεσκόπια κατέγραψαν την είσοδό του στο περιήλιο - στο σημείο, δηλαδή, της τροχιάς ενός σώματος του Ηλιακού Συστήματος που βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο - αλλά όχι και την έξοδό του.

Οι τελευταίες φωτογραφίες, όμως, εμφανίζουν μια λάμψη για την οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αποτελεί ένα μικρό τμήμα του κομήτη.

Οι αστρονόμοι δηλώνουν έκπληκτοι, ενθουσιασμένοι αλλά και επιφυλακτικοί επιτηρώντας λεπτομερώς τα όσα πρόκειται να συμβούν τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Η εκτίμηση, με βάση τα τελευταία δεδομένα, είναι ότι τα υπολείμματα του ISON ή θα συνεχίσουν να λάμπουν ή απλά θα ξεθυμάνουν και θα εξαφανιστούν.

«Δεν γνωρίζουμε ούτε αν υπάρχει, ούτε πόσο μεγάλος είναι ο πυρήνας των υπολειμμάτων. Αν όντως υπάρχει, τότε είναι πολύ νωρίς να πούμε για πόσο διάστημα θα επιβιώσει. Αν επιβιώσει για περισσότερες ημέρες, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν ο κομήτης θα συνεχίζει να είναι ορατός στο βραδυνό ουρανό» αναφέρεται στο blog της NASA για την παρατήρηση του ISON.

Περνώντας από απόσταση 1,2 εκατ. χλμ. από την επιφάνεια του Ηλίου, οι πάγοι του ISON πιθανότατα εξατμίστηκαν άμεσα σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 2.000 βαθμών Κελσίου την ίδια ώρα που οι βαρυτικές δυνάμεις του Ηλίου θα ασκούσαν μεγάλη πίεση στον κομήτη.

Γι' αυτό και, τελικά, παραμένει άγνωστο πόσο μεγάλο είναι το κομμάτι του πλάτους 2 χλμ. κομήτη που παραμένει «ζωντανό».



Πηγή: protothema.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών