«Όταν αρχίζει ο φαύλος κύκλος βίας, ζημιώνεται η Δημοκρατία» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Όταν αρχίζει ο φαύλος κύκλος βίας, ζημιώνεται η Δημοκρατία»

00:19 | 3/11/13
«Η βία γεννά βία. Κι όταν αρχίζει ο φαύλος κύκλος της βίας, ζημιώνεται η Δημοκρατία. Μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να βλέπει τα παιδιά της να δολοφονούνται» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Αθηναίων με Έλληνες ευρωβουλευτές για τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ελλάδα και την ΕΕ.



Παρόντες κατά τη συζήτηση ήταν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλης και Μαριλένα Κοππά, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της «Δράσης» Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.

Η έξαρση του εξτρεμισμού και η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ, αλλά και ο βαθμός κατά τον οποίον η οικονομική κρίση έχει πραγματικά επηρεάσει τα παραπάνω, η έλλειψη στρατηγικής στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην Ελλάδα και η κρίση αξιών στη χώρα, οι επενέργειες της παγκοσμιοποίησης στην άνοδο της ανεργίας και στην τεράστια διεύρυνση των ανισοτήτων, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση. Στο τέλος, η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) στον δήμο Αθηναίων και δημοτική σύμβουλος Μαρία Κουβέλη, μίλησε για τον τρόπο που λειτουργεί το ΣΕΜ και στηλίτευσε την απουσία ουσιαστικής και αποτελεσματικής πολιτικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων.


Γ. Καμίνης: Η Αριστερά να πάρει ξεκάθαρες θέσεις

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην απρόσμενη ανάδυση τμημάτων της ακροδεξιάς στις προτιμήσεις μέρους των Ευρωπαίων ψηφοφόρων και στη συνέχεια μίλησε για το «κενό της Πολιτείας» που ανέδειξε σε λίκνο της Χρυσής Αυγής πρώην μεσο-αστικές γειτονιές του δήμου Αθηναίων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Κοινού Ευρωπαϊκού Μετώπου Μεταναστευτικής Πολιτικής στις χώρες του Νότου και άσκησε κριτική απέναντι στην Αριστερά. Όπως σημείωσε «η Αριστερά δεν έχει διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις ούτε απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, ούτε απέναντι στις δυνάμεις Ασφαλείας».


Σπ. Δανέλης: Η βία δεν έχει χρώμα

Ο κ. Σπύρος Δανέλης επαίνεσε τον δήμαρχο Αθηναίων διότι «απέδειξε ότι το θάρρος είναι χρήσιμο απέναντι στους ρατσιστές» και διότι «ο δήμος Αθηναίων έχει κάνει τη διαφορά στον δημόσιο λόγο κατά του ρατσισμού». Αναφέρθηκε στις σαφείς ενδείξεις για άνοδο των εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους, άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού και διάχυση του ρατσιστικού λόγου στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ.
Επισήμανε ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει την πρώτη έκθεση- ανταπόκριση στην Απόφαση Πλαίσιο για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία που καθιερώνει ποινικές διώξεις για τα παραπάνω εγκλήματα και διερωτήθηκε σχετικά: «Έπρεπε να χαθεί ελληνική ζωή για να αφυπνισθεί η ελληνική Πολιτεία; Κι άλλες ζωές είχαν χαθεί πριν, αλλοδαπών, και δεν είχε γίνει τίποτα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής, σημείωσε: «Η βία δεν έχει χρώμα. Από την έξαρση βίας ευνοούνται μόνο ακραίες, φασιστικές αντιλήψεις». Και συμπλήρωσε, σχολιάζοντας την κατάσταση που βρίσκεται τώρα η χώρα όσον αφορά στη ρατσιστική βία: «Το ακαταλόγιστο τόσων ετών είχε αποθρασύνει πολλούς».

Τέλος, ο κ. Δανέλης αναφέρθηκε στην ανάγκη κάθαρσης στα Σώματα Ασφαλείας και τόνισε ότι «η έξοδος από την οικονομική κρίση θα είχε μειώσει το φαινόμενο. Όμως δεν θα το είχε εξαλείψει».


Μ. Κοππά: Δεν έχει υπάρξει σοβαρή πολιτική συζήτηση

«Η βία δεν προστατεύει τη Δημοκρατία. Αντιθέτως ανοίγει ένα σπιράλ θανάτου» σχολίασε η Μαριλένα Κοππά αναφερόμενη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και των δυο μελών της Χρυσής Αυγής χθες. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και άπλετο φως».

Η κ. Κοππά αναφέρθηκε κι αυτή με τη σειρά της «στην έξαρση της εξτρεμιστικής δεξιάς σε πολλά κράτη της ΕΕ -και του εύπορου Βορρά» και σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει σοβαρή πολιτική συζήτηση για το πρόβλημα, που έλκει τις ρίζες του αρκετές δεκαετίες πριν και που ουσιαστικά συνεχίζει να «σκεπάζεται» για ψηφοθηρικούς λόγους.


Α. Ποδηματά: Η αρχή της λύσης βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά, αναφέρθηκε στο παράδειγμα Καμίνη, σημειώνοντας ότι «είναι κρίμα που δεν αναπαράγεται και από άλλους δήμους. Διότι η αρχή της λύσης βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο».

Αναφερόμενη στην «έξαρση της βίας και τη στοχοποίηση του διαφορετικού» διεθνώς, σημείωσε ότι πρόκειται για «φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης, η οποία έχει αποδείξει την αναποτελεσματικότητά της σε επίπεδο Πολιτικής παγκοσμίως και την αδυναμία της να διαχειριστεί διάφορες πτυχές της Πολιτικής».

Όπως είπε, αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι πολιτικοί κρατών σε όλο τον δυτικό κόσμο, ακόμη και στις ΗΠΑ, ωθούνται σε ολοένα και πιο ακραίες θέσεις και παντού αυξάνονται οι υπερασπιστές του πολιτισμικού, εθνοτικού, φυλετικού και θρησκευτικού προστατευτισμού.


Α. Σκυλακάκης: Ζούμε σε επίφαση κράτους Δικαίου

Ο πρόεδρος της «Δράσης» Αντώνης Σκυλακάκης σχολίασε ότι «είναι πολύ σημαντική η επιμονή Καμίνη στο Κράτος Δικαίου», αλλά ότι δυστυχώς «δεν έχει καταφέρει την ευρύτερη επικοινωνία αυτών που κάνει».

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε μεγάλο βαθμό σήμερα Κράτος Δικαίου. Είναι τόσο εκτεταμένη η κάθε είδους παρανομία, ώστε ζούμε σε επίφαση Κράτους Δικαίου» και συνέχισε: «Δεν είναι δυνατόν το Κράτος Δικαίου να είναι αντικείμενο πολιτικής βούλησης. Είτε υπάρχει Κράτος Δικαίου και οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί είναι υπηρέτες του, είτε δεν υπάρχει». Συνδέοντας άμεσα την έλλειψη Κράτους Δικαίου με το φαινόμενο Χρυσή Αυγή, σημείωσε ότι «αν η Χρυσή Αυγή είχε αντιμετωπισθεί έγκαιρα, τίποτα απ' όσα έγιναν, δεν θα είχαν συμβεί. Αλλά οι πολιτικοί ιθύνοντες δεν ανέλαβαν το πολιτικό κόστος». Και κατέληξε: «Στη χώρα μας και οι αρχές Ασφαλείας και το Κράτος Δικαίου κινούνται με βάση την πολιτική βούληση».


Ν. Χρυσόγελος: Περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, η λύση για την Ελλάδα

Ο Νίκος Χρυσόγελος στηλίτευσε την έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων και τόνισε ότι το σκέλος της ένταξης των νομίμων μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία απουσιάζει πλήρως από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της χώρας από τότε που εκδηλώθηκε το πρόβλημα. Επίσης, ο κ. Χρυσόγελος σημείωσε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι άμεσα σχετιζόμενη με το θέμα της ανόδου του ρατσισμού στην Ευρώπη, αλλά η άνοδος του ρατσισμού στην Ευρώπη σχετίζεται με γενικότερες επιλογές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και σε κάθε περίπτωση τόνισε, τη λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, μεταξύ αυτών το οικονομικό και το μεταναστευτικό, είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.


«Η διαχείριση των Βρυξελλών μπορεί να τιμωρηθεί στις ερχόμενες ευρωεκλογές»

«Αν την περίοδο της κρίσης είχαμε λειτουργήσαμε, όσο θα έπρεπε, ως Ένωση, θα είχαμε καταφέρει να διαχειριστούμε την κρίση καλύτερα και σε μικρότερο χρόνο» σχολίασε η κ. Ποδηματά, ενώ η κ. Κοππά και ο κ. Δανέλης μίλησαν ευθέως για «Διευθυντήριο» που συνεδριάζει πριν από τις Συνόδους και παίρνει τις αποφάσεις ερήμην των κρατών και του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δανέλης, «υπάρχει επιβολή των απόψεων της Γερμανίας προς τα υπόλοιπα 17 μέλη της ευρωζώνης και στη συνέχεια ανακοινώνονται στους εταίρους οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί».

Είναι «ένα μοντέλο που έχει φθάσει στα όριά του» σημείωσε ο κ. Δανέλης και πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος είναι τη διαφοροποίηση στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να αποτελέσει η ψήφος των λαών που θεωρούν ότι θα τιμωρήσουν το οικοδόμημα, στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου». Και κατέληξε: «Ακόμη κι αν εξαφανιζόταν η κρίση, δεν θα εξαφανίζονταν οι ρίζες για τον εκφασισμό των κοινωνιών. Διότι έχει πλήρως καταρρεύσει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».


«Υπέρμαχοι του πολιτικού φιλελευθερισμού - Όχι όμως του οικονομικού φιλελευθερισμού»

Υπέρμαχος του πολιτικού φιλελευθερισμού, που όμως «δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα» διότι «δεν το επέτρεψαν οι συντεχνίες, οι ομάδες και οι πελάτες» δήλωσε η κ. Ποδηματά, για να προσθέσει: «Όμως διαφωνώ ριζικά με τον οικονομικό φιλελευθερισμό». Αναφερόμενη στον οικονομικό φιλελευθερισμό, σημείωσε ότι στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν τρισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση του 2007- 2008 και αυτό «έφερε στο προσκήνιο θεσμικές και πολιτικές στρεβλώσεις».

Όπως είπε, την τελευταία δεκαετία ο όγκος των συναλλαγών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 70% σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολύ χρήμα. Όμως, την ίδια στιγμή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ γνωρίζουν πρωτόγνωρα επίπεδα ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης είχε τεράστια διεύρυνση των ανισοτήτων. Άρα οι ισορροπίες πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχει ανάγκη για συντεταγμένες προσπάθειες».

Και προσέθεσε αναφερόμενη σε στρεβλώσεις στην Ελλάδα, που όπως είπε «έχουν εκδηλωθεί σε υπέρτατο βαθμό», αφού «από τα ευάλωτα στρώματα, που αποτελούν πλέον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, μεταφέρεται πλούτος μέσω της φοροδιαφυγής στους έχοντες. Είναι μια στρεβλή αναδιανομή», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών