Ποια σπίτια θα βγουν στο σφυρί | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ποια σπίτια θα βγουν στο σφυρί

12:38 | 17/11/13
Τρία σενάρια σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στους πλειστηριασμούς, με το πιο ακραίο, ακόμη ανα δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς με ισχύ για τρεις μήνες μέσα στο 2014...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που έχει σηκώσει αυτό το βάρος, θα παρουσιάσει τρία σχέδια σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στην οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.


Το πρώτο σχέδιο

• Καταργείται διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα.

Υπάρχουν λοιπόν, περιπτώσεις μπαταχτσήδων οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, αν κι έχουν ακίνητη περιουσία. Με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται, όπως προαναφέρθηκε ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτή την προστατευτική ρύθμιση.

• Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές.

Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Έτσι, το σπίτι ενός άγαμου που είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να τους το πλειστηριάσει, εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις 4μελής οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι να μειωθούν αυτά τα όρια. Πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνονται στα 200.000 με 220.000 για τον άγαμο και στα 280.000 για μία τετραμελή οικογένεια.

• Μειώνονται σταδιακά τα προαναφερόμενα όρια ώστε σε βάθος 2-3 χρόνων να μην υπάρχουν.


Το δεύτερο σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Να μπει δηλαδή ένα όριο διαβίωσης, για παράδειγμα τα 40.000 ευρώ για μία οικογένεια. Μέχρι αυτό το ύψος θα υπάρχει το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας. Παράλληλα, θα λειτουργεί και το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο της ρύθμισης των δανείων (συνεργάσιμοι δανειολήπτες και αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης). Με βάση τη λίστα των εξόδων ενός νοικοκυριού και το αν ένας δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων, ώστε να αποφεύγεται η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας.


Το τρίτο σχέδιο

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προβληματίζονται τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει το ισχύον καθεστώς. Τότε, λένε οι πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα νομοθετήσει με διάρκεια τριών μηνών. Η λύση που θα δοθεί θα είναι μάλλον το πρώτο σενάριο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών