Πρόσκληση σε διάλογο από τον Αδ. Γεωργιάδη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πρόσκληση σε διάλογο από τον Αδ. Γεωργιάδη

15:48 | 29/11/13
Ανοιχτός σε οποιονδήποτε διάλογο ή και αντίλογο εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό...

Επιτέθηκε ωστόσο στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας πως αυτό που ζητούν, είναι να εξαιρεθούν από έναν γενικό νόμο , που ισχύει για την κινητικότητα των υπαλλήλων. «Θέλουν ο υπουργός Υγείας να υπογράψει ένα χαρτί που λέει ότι ειδικά αυτοί εξαιρούνται», υποστήριξε, προκειμένου να λύσουν την απεργία τους.

«Λες και σε αυτή την χώρα μπορούμε να είμαστε πολίτες δύο κατηγοριών, μια όλοι οι Έλληνες και μία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Εμείς τέτοια συμφωνία δεν κάνουμε», είπε, σημειώνοντας πως όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. «Για όποιον έχει διάθεση να έρθει για διάλογο ή αντίλογο, είμαστε πρόθυμοι και έχουμε ανοιχτές πόρτες, αλλά όποιος νομίζει ότι ο ίδιος γεννήθηκε στις Βερσαλλίες και εμείς εδώ είμαστε κατώτεροι και θα εξαιρεθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε.

Δεσμεύτηκε λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την ισότητα και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημόσιου χαρακτήρα παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως ανασχετικό παράγοντα προς τη ροή των πολιτών στα νοσοκομεία. «Ελάτε να πάμε να το κάνουμε, να δώσουμε στον λαό αυτό που του αξίζει», είπε.



Νωρίτερα, αναπτύσσοντας την ερώτησή της η κ.Παπαρήγα αναφέρθηκε σε φαινόμενα διαφθοράς και λαμογιάς που υπάρχουν και ξεκινούν μάλιστα από το κεφάλι, όπως είπε, πλην όμως ξεκαθαρίζοντας με νόημα πως ό,τι πει εκ μέρους του ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση ε τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το φάρμακο, όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονταν ποιος είναι ντίλερ ή πλασιέ της μίας ή της άλλης εταιρίας…

«Δεν μας ενοχλεί όταν λέγονται, αλλά αυτά σήμερα είναι προκάλυμμα για την μείωση των κρατικών οφειλομένων δαπανών για την υγεία», είπε, κάνοντας λόγο για βάρβαρες περικοπές. «Με τον προϋπολογισμό που φέρνετε, με 19% περικοπές στην υγεία και την πρόνοια, να ξέρετε ότι και οι άνθρωποι που δεν έχουν υποκύψει σε απάτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν φάρμακο δεν ξέρω τι θα κάνουν», είπε, μιλώντας για φακελάκια ή γνωστούς. Αναφερόμενη στην πρωτοβάθμια υγεία, υποστήριξε ότι στο ΚΚΕ δεν δέχονται καμία δικαιολογία. «Αυτός ο τομέας θα στηθεί από την αρχή», είπε, σημειώνοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας απευθύνεται και στους υγιείς, πέραν από τους ασθενείς, αφού πρόκειται για κέντρα υγείας. Απέδωσε, δε, ιδιαίτερη σημασία στη στελέχωση και τα διαγνωστικά μέσα, ενώ έκανε λόγο για ‘ανηθικότητα της πολιτικής’ όταν θα περικόπτει φάρμακα μαζί με τη διατροφή. «Ο τομέας της Υγείας θέλει σταθερότητα και μονιμότητα δουλειάς», είπε.



Απαντώντας, ο κ.Γεωργιάδης, παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές του με το ΚΚΕ που επισήμανε, παραδέχθηκε την ιδεολογική του συνέπεια. Χαρακτήρισε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ‘νούμερο ένα’ ζήτημα για την αναμόρφωση της υγείας στον τόπο στις προτεραιτότητες του υπουργείου και απόδωσε απόλυτο δίκιο στα όσα είπε η κ.Παπαρήγα περί γκρεμίσματος και ξαναφτιαξίματος από την αρχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε, κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα πρόσβασης πολιτών σε παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας και για ένα αξιόπιστο σύστημα που θα ανακόψει την ανεξέλεγκτη πορεία ανθρώπων προς τα νοσοκομεία, όπου το 35% των ανθρώπων που φτάνουν εκεί, δεν έπρεπε να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. «Είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί σε διάλογο, γιατί δεν λέω πως ό,τι κάνουμε είναι σωστό», συνέχισε, απευθύνοντας την ίδια πρόσκληση σε όλα τα κόμματα και τους γιατρούς που απεργούν. Ειδικά απευθυνόμενος στους τελευταίους, υποστήριξε ότι «δεν είναι εποχή για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ναι, κάποιοι θα ξεβολευτούν γιατί από το προηγούμενο σύστημα κάποιοι ήταν βολεμένοι».

Η κ.Παπαρήγα πάντως, υποστήριξε ότι δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη, αφού στον χώρο της υγείας το κράτος και οι διάφορες κυβερνήσεις έστησαν συμμαχίες με μεσαία στρώματα, επιχειρήσεις και εργαζομένους που τώρα χάρη του μνημονίου τις σπάνε με αναντίστοιχη οξύτητα. «Μας κάνετε κρατήσεις, τα θέλουμε επιστροφή σε δωρεάν υγεία», είπε, προαναγγέλλοντας πως αυτό που λέει ο υπουργός διάλογο εκείνοι το λένε αντίλογο και αυτό θα κάνουν μαζί του. «Και να μην ψάχνουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ποιος είναι ντίλερ, γιατί αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική ως αποβλακωτική»…

Το ‘γάντι’ σήκωσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά χρήσιμο και τον αντίλογο, αφού σε αυτό το στοίχημα είναι πρόθυμος να ακούσει τους πάντες, όπως είπε. «Εσείς μπορεί να μη μας εμπιστεύεστε, εγώ όμως πρέπει να σας πω τι ακριβώς κάνουμε. Για την μεταρρύθμιση έχουμε προσλάβει ως συμβούλους τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ούτε λόγω του μνημονίου, ούτε επειδή ένας υπουργός θέλει να γίνει μεταρρυθμιστής», είπε, σημειώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν επιδιώκει σύγκρουση με κανέναν.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών