Σε τεντωμένο σχοινί το ΠΑΣΟΚ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε τεντωμένο σχοινί το ΠΑΣΟΚ

11:49 | 12/11/13
Τον απολογισμό του από την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ψηφοφορία που ακολούθησε, κάνει το ΠΑΣΟΚ... 

Εμφανώς «λαβωμένο», καθώς μετρά έναν λιγότερο βουλευτή, έχοντας φτάσει πλέον στους 27, μετά τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη από την «πράσινη» ΚΟ στον απόηχο της υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τώρα νέο κίνδυνο, αποσκίρτησης άλλων βουλευτών του στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν. Μεταξύ αυτών, ο ενιαίος φόρος ακινήτων και ενδεχόμενη άρση των πλειστηριασμών, καθώς και η «μάχη των μαχών» που ακούει στο όνομα «ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού της κυβέρνησης».

Ήδη, χθες, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί σε ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, ο Κώστας Σκανδαλίδης, παραπέμποντας εμμέσως στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, που θα αποδείξει την ειλικρίνεια ή μη της κυβέρνησης επί του θέματος. Μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρώην υπουργός σε μία προσπάθειά του να εξηγήσει τη θέση του περί «υφαρπαγής» της ψήφου εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση, δήλωσε : «Εγώ δεν παριστάνω τον επαναστάτη, ούτε τον ήρωα. Δεν παίρνω την ευθύνη να ρίξω την κυβέρνηση, παρότι θεωρώ ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι χρειάζεται αλλαγή πλεύσης, διότι πιστεύω ότι δεν έχει διατυπωθεί εναλλακτική πρόταση, κατοχυρωμένη στη συνείδηση της κοινωνίας».

Υποστήριξε άλλωστε πως η στιγμή για την πρόταση δυσπιστίας ήταν άκαιρη, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Ας περιμέναν να δουν αν φέρει νέα μέτρα, τον προϋπολογισμό που είναι εκ των πραγμάτων ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να γίνει αυτή η συζήτηση. Δεν έπρεπε να γίνει με πρωθύστερο τρόπο», είπε, παραπέμποντας στην ψήφιση του προϋπολογισμού για τα περαιτέρω.

Ακόμη πιο κάθετος, υπήρξε ως προς την καταψήφιση εκ μέρους του, του ενιαίου φόρου ακινήτων στον βαθμό που δεν θα υποστεί αλλαγές, ο Μιχάλης Κασσής. «Δεν δίνω “λευκή επιταγή” και δεν εξουσιοδοτώ κανέναν να φέρει τον νόμο για τα ακίνητα όπως είναι στο σχέδιο, δεν εξουσιοδοτώ κανέναν να φέρει νόμο για τους πλειστηριασμούς, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του Κοινοβουλίου», είπε, ζητώντας περιουσιολόγιο και φορολόγηση του κάθε πολίτη στη βάση των περιουσιακών του στοιχείων. «Πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι να πάμε σ' αυτούς που δεν έχουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσω ως έχει», είπε, συμπληρώνοντας με νόημα «ας μη γελιόμαστε… Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές (σ.σ.: που δεν θα ψηφίσουν τον νόμο)».

Και αυτοί οι «άλλοι» έχουν επίσης ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές. Ήδη, κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης, έκανε λόγο για «επώδυνη ψήφο ανοχής», που έδωσε στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας την να μη δοκιμάζει την αντοχή αυτής της... ανοχής. Ο ίδιος αμφισβήτησε ευθέως την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, θυμίζοντας με νόημα ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με «παραχώρηση» του ΠΑΣΟΚ και σημειώνοντας πως αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις...

«Λευκή επιταγή» αρνήθηκε να δώσει δια συνεντεύξεώς του μέσα στο Σαββατοκύριακο και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας να απέχει από συγκεκριμένες ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, λάβρος κατά του ενιαίου φόρου ακινήτων ως έχει, εμφανίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, με την αμέσως επόμενη «διαπραγμάτευση» των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Στουρνάρα να ναυαγεί, ενώ της επιρροής Σκανδαλίδη, θεωρείται ο Γιάννης Κουτσούκος.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών