«Συναγερμός» για γιγαντιαίο παγόβουνο στην Ανταρκτική | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Συναγερμός» για γιγαντιαίο παγόβουνο στην Ανταρκτική

15:28 | 14/11/13
Φόβοι για είσοδό του σε πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς - Πρόσφατες αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι η απόσταση μεταξύ του παγετώνα και του παγόβουνου μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς...

Βρετανοί ερευνητές ανέλαβαν να παρακολουθήσουν ένα τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τις θαλάσσιες οδούς που ακολουθούν τα πλοία.

Οι πιο πρόσφατες εικόνες δείχνουν κάποια χιλιόμετρα νερού ανάμεσα στο παγόβουνο, που εκτιμάται πως έχει έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και τον παγετώνα από το οποίο προέρχεται.

Με το ποσό τον 50.000 λιρών θα χρηματοδοτηθεί εξάμηνο πρότζεκτ που θα διατυπώσει και πρόβλεψη για την κίνηση του παγόβουνου μέσα στο Νότιο Ωκεανό.

Το παγόβουνο αποκόπηκε από τον παγετώνα Pine Island (PIG) τον Ιούλιο.

«Μετά τη διαπίστωση πως η ρωγμή διέτρεχε όλη αυτή την πλευρά, τον Ιούλιο, το παγόβουνο παρέμενε ‘ενωμένο’ επειδή ήταν ακόμα χειμώνας στην Ανταρκτική», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Grant Bigg από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

«Αλλά τις τελευταίες ημέρες άρχισε να σπάει και πλέον υπάρχει ένα με δύο χιλιόμετρα νερού ανάμεσα στο παγόβουνο και τον παγετώνα», πρόσθεσε. «Συχνά χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε ένα παγόβουνο να βγει από τον Κόλπο Pine Island αλλά όταν αυτό συμβεί είναι πιθανό να κατευθυνθούν ανατολικά κατά μήκος της ακτής ή να κάνουν κύκλους στο κύριο τμήμα του Νότιου Ωκεανού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Bigg που μίλησε στο BBC News, ένα παγόβουνο εντοπίστηκε στο πέρασμα Drake, ανάμεσα στο ακρωτήριο Χορν, το νοτιότερο σημείο της Νότιας Αμερικής, και τα νησιά South Shetland Islands της Ανταρκτικής.

Αν όντως το παγόβουνο, που έχει περίπου το μέγεθος της Σιγκαπούρης, ακολουθήσει αυτή την πορεία, μπορεί να βρεθεί στο δρόμο διεθνών θαλάσσιων οδών.

Η ρωγμή έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2011, κατά τη διάρκεια αποστολής της NASA στην Ανταρκτική. Γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, ωστόσο ειδικοί τονίζουν ότι η εξέλιξή της - με την αποκόλληση του παγόβουνου - αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 6-10 χρόνια.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να παρακολουθήσουν το παγόβουνο χρησιμοποιώντας δεδομένα από αρκετούς δορυφόρους και επιχειρώντας να κάνουν προβλέψεις για την πορεία του μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι κατευθύνεται προς τις θαλάσσιες οδούς, θα εκδώσουν παγκόσμια προειδοποίηση μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών.








Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών