Τα greeklish κυριεύουν την ελληνική γλώσσα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τα greeklish κυριεύουν την ελληνική γλώσσα

13:40 | 15/11/13
Μια τάση που διχάζει ακαδημαϊκούς και νέους...

Μόδα ή κυρίαρχος τρόπος γραφής; Τα greeklish, η ελληνική δηλαδή γλώσσα γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, γίνονται σήμερα ο γρήγορος τρόπος επικοινωνίας στο διαδίκτυο, τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα γραπτά μηνύματα των κινητών.

Η χρήση τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ατελείωτες συζητήσεις, όχι μόνο από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τον χώρο των σχολείων, για το εάν η χρήση τους καταστρέφει την ελληνική γλώσσα.

«Άλλο γλώσσα κι άλλο γραφή της γλώσσας» ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Λατινικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Μιχαλόπουλος. «Δεν πιστεύω ότι τα greeklish συνιστούν απειλή για την ελληνική γλώσσα και γι’ αυτό δε πρέπει να κινδυνολογούμε» συνεχίζει. Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες των greeklish τείνουν να ξεχάσουν τη σωστή γραφή των λέξεων και γίνονται ανορθόγραφοι.

Ο φιλόλογος Νίκος Κονίδας δηλώνει ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα έχουν επίγνωση του θέματος και ενημερώνονται συνεχώς για τις νέες τάσεις και συνήθειες των μαθητών.

«Μόνη της, η τάση αυτή δε μπορεί να επηρεάσει την ελληνική γραφή. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες όπως, η απουσία του βιβλίου από τον ελεύθερο χρόνο που οξύνουν το φαινόμενο της γλωσσικής κρίσης» λέει. Επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους τα greeklish πρέπει να περιοριστούν, μιλώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν στην ορθογραφία, τη σύνταξη και γενικότερα στην έκφραση. Παρόλα αυτά δεν αρνείται τη θετική πλευρά της χρήσης τους, που είναι το να «γράφεις γρήγορα». «Αν υπάρχει χρήση με μέτρο θα οδηγηθούμε στον περιορισμό του φαινομένου» επισημαίνει.

Ο 17χρονος Νίκος Σερασκέρης, μαθητής Λυκείου, χρησιμοποιεί στις διαδικτυακές συνομιλίες του τα greeklish. «Γράφω μόνο σε greeklish γιατί αποφεύγω να κάνω ορθογραφικά λάθη και επικοινωνώ πιο γρήγορα και άμεσα με τους φίλους μου» λέει και συνεχίζει: «Καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνω υποβαθμίζει τη γλώσσα μου, αλλά συνεχίζω να χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο λόγω συνήθειας, αλλά και ευκολίας».

Η 18χρονη Φένια Τούτση, μαθήτρια λυκείου, λέει πως χρησιμοποιεί τα greeklish μόνο στις συνομιλίες της στο facebook, φροντίζοντας, όπως λέει, να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τρόπο γραφής με μέτρο, καθώς πιστεύει ότι η υπερβολική χρήση των greeklish, οδηγεί στην αποξένωση από την ελληνική γλώσσα. Θεωρεί πάντως, πως ο συγκεκριμένος τρόπος, έχει πολλά θετικά στοιχεία. «Δε χρειάζεται να προσέχεις την ορθογραφία, δε χρειάζονται τονισμοί και δεν αρνούμαι πως έχουν πια γίνει μόδα».

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που κρατούν τη παράδοση της ελληνική γραφής όπως ο δικηγόρος Μάνος Ατζαράκης. «Δεν θέλω να ξεχάσω να γράφω» δηλώνει απόλυτα και προσθέτει: «Είναι μια μόδα που δε πρόκειται να περάσει γιατί οι άνθρωποι που δεν ξέρουν να γράφουν, τους απωθεί όλο και περισσότερο η ιδέα του να γράψουν στη γλώσσα τους».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών