Το αρωματικό αρνάκι Ελασσόνας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το αρωματικό αρνάκι Ελασσόνας

22:18 | 20/11/13
Γίνονται περιζήτητα από το καταναλωτικό κοινό...

Μοναδικά χαρακτηρίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος αρνιού στην περιοχή της Ελασσόνας, τα οποία, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οφείλονται σε μια σειρά παράγοντες που δύσκολα συναντάς σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως εξηγεί σε σχετική μελέτη του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, με αφορμή την έγκριση πιστοποίησης κρεάτων αρνιών γάλακτος Ελασσόνας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος αρνιού από τη συγκεκριμένη περιοχή οφείλονται στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής (ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις), με πλούσια βλάστηση και με μεγάλη ποικιλία φυτών (μόνο στον Όλυμπο συναντούμε 1.700 είδη φυτών) και μάλιστα πολλά αρωματικά.

Όπως ανφέρει το ΑΜΠΕ, τα ζώα που βόσκουν στους παραπάνω βοσκοτόπους διανύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις και αυτό προκαλεί μία διαφορετική σωματική διαμόρφωση σε σχέση με ζώα που ζουν σε χαμηλότερα υψόμετρα και κυρίως σε σχέση με ζώα που ζουν σταβλισμένα.

 Οι αντιοξειδωτικές ουσίες πολλών αρωματικών φυτών προσδίδουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο γάλα και ειδικότερα στο κρέας των αρνιών, χαρακτηριστικό της γεύσης και του αρώματος και για αυτό τον λόγο γίνονται περιζήτητα από το καταναλωτικό κοινό, αναφέρεται- μεταξύ άλλων -στη μελέτη.

Το 60% της έκτασης της Ελασσόνας είναι βοσκότοποι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία χόρτων, βοτάνων, και αρωματικών φυτών.

Οι βοσκήσιμες εκτάσεις της επαρχίας Ελασσόνας περιλαμβάνουν φυσικούς βοσκότοπους, γεωργική γη που καλλιεργείται για την παραγωγή ζωοτροφών, αγραναπαύσεις και εποχιακά βοσκήσιμες εκτάσεις.

Οι φυσικοί βοσκότοποι καλύπτονται από ποολίβαδα, θαμνολίβαδα και μερικώς δασοσκεπή λιβάδια. Το πλέον χαρακτηριστικό των περιοχών αυτών είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα της υφιστάμενης χλωρίδας, με πολλά αρωματικά φυτά.

Στη φυσική βλάστηση, ο μέσος όρος της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη βρέθηκε, στις αναλύσεις, 20,31%, άρα η ποιότητά της για βόσκηση βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο τρόπος εκτροφής των αιγοπροβάτων βασίζεται στη βέλτιστη χρήση των βοσκοτόπων.

Ο τρόπος εκτροφής απαιτεί να παραμείνει το κοπάδι στην ύπαιθρο όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Η συστηματική αξιοποίηση των βοσκοτόπων των εκμεταλλεύσεων αποτελεί εγγύηση για την ιδιοτυπία του προϊόντος.

Το στοιχείο αυτό, διευκρινίζει ο κ. Γούλας, διαφοροποιεί το προϊόν από τα ζώα που εκτρέφονται σε περιοχές εντατικότερης εκμετάλλευσης, καθώς οι εκτάσεις στις οποίες εκτρέφονται οι μητέρες δεν είναι εντατικοποιημένες όσο αφορά τους συντελεστές παραγωγής και διαθέτουν ποικίλη βλάστηση με πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία επηρεάζουν τη διατροφή των αμνοεριφίων και- κατά συνέπεια -το ίδιο το κρέας τους, μέσω του μητρικού γάλακτος.

Η ένταση του αρώματος, σύμφωνα με τον κ. Γούλα, συνδέεται θετικά με το λινολενικό οξύ (C18:3), το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στα ζώα ελεύθερης βοσκής και συνδέουν τα ειδικά αυτά επιζητούμενα χαρακτηριστικά του κρέατος αρνιού γάλακτος με το έδαφος την βλάστηση και στο μικροκλίμα της περιοχής Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τον κ. Γούλα, έγιναν αναλύσεις λιπαρών οξέων σε αρνιά και κατσίκια της Ελασσόνας και βρέθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες σε λινολενικό οξύ (C18:3), σε σχέση με αντίστοιχες των αρνιών και των εριφίων των πεδινών εκτάσεων. Πέραν αυτών, το είδος της διατροφής, η φυλή, ο τρόπος εκτροφής, η ηλικία και η αναπαραγωγική κατάσταση του ζώου επηρεάζουν το άρωμα.

Τα ίδια στοιχεία της εργασίας επισημαίνουν, ότι στην επαρχία Ελασσόνας εκτρέφονται ντόπιοι πληθυσμοί προβάτων, τα οποία είναι μικρόσωμα, λιτοδίαιτα και προσαρμοσμένα στις ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Η εκτατική εκτροφή των αιγοπροβάτων αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και αναγκαίο κομμάτι της καθημερινής ζωής στην Επαρχία Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η εκτροφή αιγοπροβάτων και η παραγωγή κρέατος από αρνάκι Ελασσόνας είναι διαχρονική και καταγεγραμμένη στα βάθη των αιώνων.

Μάλιστα, το αρνάκι Ελασσόνας εκτός της εγχώριας αγοράς- Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κατερίνη -προωθείται και σε αγορές του εξωτερικού (Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος).

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών