Για κλήτευση γιου Ερντογάν κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, εκτός πολιτικής δηλώνει ο στρατός | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Για κλήτευση γιου Ερντογάν κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, εκτός πολιτικής δηλώνει ο στρατός

17:55 | 27/12/13
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία αναφορικά με το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για κλήτευση του γιου του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν, από τον εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς.

Η κλήτευση φέρεται να έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα προτού ο κ. Ακάς ανακοινώσει πως απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά από την έρευνα και παρεμποδίστηκε στο έργο του, με την Αστυνομία να μην εκτελεί εντάλματα και εντολές που τις είχαν δοθεί από τις εισαγγελικές Αρχές.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, και η γνησιότητα του εγγράφου κλήτευσης δεν έχει αποδειχθεί.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Έρντογάν έχει δηλώσει πως τελικός στόχος της όλης έρευνας είναι ο ίδιος, με τους επικριτές του να θέλουν φτάσουν σε αυτόν μέσω του γιου του.

Η αυθεντικότητα του εγγράφου δεν έχει επιβεβαιωθεί


Λίγη ώρα νωρίτερα, τρεις ακόμη βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την παράταξη, με έναν εξ αυτών να αφήνει σαφείς αιχμές κατά του κ. Ερντογάν για απόπειρα ελέγχου του κόμματος. Οι τρεις βουλευτές είχαν ήδη παραπεμφθεί προς διαγραφή για την αυστηρή κριτική που έχουν ασκήσει την κυβέρνηση αναφορικά με το όλο σκάνδαλο.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλόκαρε ρύθμιση την οποία προωθούσε η κυβέρνηση η οποία θα υποχρέωνε την Αστυνομία να ενημερώνει τους ανωτέρους της για τυχόν έρευνες, ρύθμιση που ουσιαστικά θα μπορούσε να αυξήσει τον κυβερνητικό έλεγχο επί της Αστυνομίας των εισαγγελέων.

Την επίμαχη ρύθμιση είχαν καταδικάσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Δικηγόρων.

Τέλος, σε μία εξέλιξη που ενδέχεται να έχει τη μεγαλύτερη σημασία, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως δεν έχουν καμία πρόθεση εμπλοκής σε τυχόν πολιτικές συγκρούσεις, κίνηση που φαίνεται να απομακρύνει τυχόν φόβους για στρατιωτικές παρεμβάσεις στα πολιτικά τεκταινόμενα.

Η ανακοίνωση ενδέχεται να έρχεται και ως απάντηση στις εικασίες συμβούλου του κ. Ερντογάν, του δημοσιογράφου Γιαλκίν Ακντογκάν, ο οποίος σε άρθρο στην καθημερινή Star έγειρε το ενδεχόμενο το όλο σκάνδαλο να αποσκοπεί σε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να εμπλακούν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις [...] Εκτελούν τα καθήκοντά τους και τις ευθύνες τους, που ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο, μένοντας έξω από κάθε είδος πολιτικής άποψης ή κινήματος», αναφέρει ματαξύ άλλων η ανακοίνωση του στρατού.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών