Συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής

11:29 | 19/12/13
Την πρώτη του συνάντηση με την Α. Μέρκελ μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της για τρίτη φορά στην Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνεδρίασης του Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες...

Οι ηγέτες του ΕΛΚ θα πραγματοποιήσουν κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο κάστρο του Μπάουχαουτ στην περιοχή του Μέιζερ έξω από τις Βρυξέλλες προτού προσέλθουν στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το 2013. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, εφοδιασμένος με την θετική απόφαση του Εurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σημειωτέον τα 500 εκατ. εισπράττονται από το γενικό λογιστήριο σήμερα) και το επίσημο πλέον κλείσιμο του 3ου ελέγχου της τρόικας που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο, θα παρουσιάσει στους ηγέτες του ΕΛΚ και τους «28» αργότερα τη βασική γραμμή της κυβερνητικής συμμαχίας, που συνίσταται στα εξής: οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται και έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές ο επισπεύδων δεν είναι η τρόικα, αλλά η Ελλάδα που ελπίζει να αδράξει τα οφέλη της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. 

Αυτό όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι εταίροι έχουν την οποιαδήποτε διάθεση να μιλήσουν με το κυβερνητικό επιτελείο για πλειστηριασμούς και απολύσεις, ή να παρακάμψουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Παρομοίως όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφύγουν και να στηρίξουν τον πρωθυπουργό στο εσωτερικό μέτωπο, πόσο μάλλον καθώς γνωρίζουν την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. 

Το μήνυμα ωστόσο στο παρασκήνιο παραμένει και θα μεταφερθεί με την ίδια ένταση και στο οικονομικό επιτελείο: μην προχωρήσετε σε μονομερή νομοθέτηση, μην αγνοήσετε την τρόικα. Το δε ζήτημα των πλειστηριασμών, όπως έχει γίνει ήδη σαφές στο επιτελείο του υπουργού οικονομικών θα μετατραπεί σε προαπαιτούμενο στην περίπτωση που η μονομερής νομοθέτηση αντιβαίνει στις υποδείξεις της τρόικας. Η δε τρόικα επιμένει ότι η προστασία πρέπει να επιτευχθεί στο επίπεδο της διοίκησης και όχι της νομοθέτησης, άρα να επιδειχθεί κοινωνική ευαισθησία στην πράξη, κάτι που ουδείς στις Βρυξέλλες μπορεί να αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι για την ελληνική πραγματικότητα. 

Ο πρωθυπουργός θα έχει όπως είναι φυσικό αυξημένο ρόλο στη συγκεκριμένη Σύνοδο καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου και οι εταίροι ανησυχούν για τη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων που θα πρέπει να κλείσουν μέσα στο πρώτο μόλις τρίμηνο. Αργότερα, λόγω των ευρωεκλογών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παύει να έχει την ίδια νομοθετική δυνατότητα και ως εκ τούτου ότι μένει για το δεύτερο τρίμηνο ως εκκρεμότητα, παραπέμπεται στις κοινοτικές καλένδες.


Συμφωνία για τις τράπεζες

Η Σύνοδος ωστόσο ξεκινά με έναν καλό οιωνό: οι 28 υπουργοί οικονομικών του ECOFIN συμφώνησαν χθες το βράδυ στις βασικές παραμέτρους που θα ανοίξουν το δρόμο για την τραπεζική ένωση.


Τα συμπεράσματα της Συνόδου θα περιέχουν τον οδικό χάρτη για το μέλλον και σε γενικές γραμμές η συμφωνία που εμπεριέχει και το πρώτο βήμα για την εγγύηση των καταθέσεων συνίσταται στα εξής:


Τα βασικότερα σημεία του νέου καθεστώτος είναι τα εξής:

• Σε ένα χρόνο 128 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης τίθενται υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ 

• Η ΕΚΤ θα επιτηρεί επί συστημικού κινδύνου και τις 6.000 μικρότερες τράπεζες. 

• Από το 2016 οι συστημικές και οι διασυνοριακές τράπεζες θα εποπτεύονται από ένα νέο μηχανισμό εποπτείας τον SSM 

• To ECOFIN και η Κομισιόν θα πρέπει να εγκρίνουν τα σχέδια εκκαθάρισης αναδιάρθρωσης ή ανακεφαλαιοποίησης που επεξεργάζονται τα κράτη μέλη.

• Σε βάθος δεκαετίας ένα αρχικά εθνικό δίκτυο ταμείων εκκαθάρισης θα μετατραπεί σε ένα ενιαίο ταμείο με δυναμική 55 δισ. ευρώ. 

• Στο ενδιάμεσο, ως έσχατη ανάγκη τα κράτη μπορούν να προσφεύγουν σε δανεισμό από το τον ESM 

• Οι τράπεζες πρέπει πρώτα να ψάχνουν λεφτά στην αγορά, μετά στους μετόχους τους, τους επενδυτές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και στις ανασφάλιστες καταθέσεις, πριν προσφύγουν σε χρήματα φορολογουμένων 

• Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι ασφαλισμένες μέσω εθνικών ταμείων εγγυοδοσίας των καταθέσεων, τα οποία στο εξής θα χρηματοδοτούνται από εισφορές των ίδιων των τραπεζών, με κεφάλαια που θα φτάσουν το 0,8% του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων, σε βάθος δεκαετίας.

Από αυτό το σημείο και μετά η συζήτηση θα γίνει επί ελληνικής προεδρίας.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών