Δεκάδες νεκροί στην Αίγυπτο, τρία χρόνια μετά την εξέγερση του 2011 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δεκάδες νεκροί στην Αίγυπτο, τρία χρόνια μετά την εξέγερση του 2011

21:44 | 25/1/14
Οι πολύνεκρες συμπλοκές έλαβαν χώρα ανήμερα της τρίτης επετείου από τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011...

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της Αστυνομίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μικρότερους απολογισμούς δίνουν άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το Associated Press να αναφέρει 25 νεκρούς, το BBC να κάνει λόγο για 14 νεκρούς και 77 τραυματίες και το πρακτορείο Reuters να τοποθετεί τον αριθμό των νεκρών στους 12.

Οι πολύνεκρες συμπλοκές έλαβαν χώρα ανήμερα της τρίτης επετείου από τη λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Στην πρωτεύουσα Κάιρο, η Αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων και ορισμένοι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να εμποδίσουν αντικυβερνητικούς από το να πλησιάσουν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, σημείο σύμβολο των λαϊκών κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν της ανατροπής Μπουμπάρακ, αλλά και του διαδόχου του, του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, το Σάββατο, η Ταχρίρ ήταν ο τόπος μαζικής συγκέντρωσης προς τιμήν του ανθρώπου που διέταξε την ανατροπή του κ. Μόρσι, του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος φαντάζει και ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές που είναι κατ΄αρχήν προγραμματισμένες για το 2014.

Τεράστιες αφίσες που απεικόνιζαν τον στρατηγό είχαν αναρτηθεί στην πλατεία, με γυναίκες να φιλούν το «πρόσωπό» του.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σε μία υπενθύμιση των βαθιών διαιρέσεων που ταλανίζουν την Αίγυπτο, μία βόμβα εξερράγη κοντά σε στρατόπεδο της Αστυνομίας στο Σουέζ. Η έκρηξη ακολουθήθηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων ανταρτών.

Η ταραχές ήλθαν λίγες ώρες μετά από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου κοντά σε ακαδημία της Αστυνομίας στο Κάιρο, δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί, αλλά και μία ημέρα μετά από το μπαράζ τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων. Συγκρούσεις στην υπόλοιπη χώρα άφησαν πίσω τους ακόμα 12 νεκρούς την Παρασκευή.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών