Η Δημοκρατία στον καιρό του μνημονίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η Δημοκρατία στον καιρό του μνημονίου

11:25 | 23/1/14
«Είναι η Δημοκρατία ...αντιμνημονιακή;»...

Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν οι προσκεκλημένοι της Άννας Διαμαντοπούλου και του «Δικτύου» για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και παρουσία του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο κ.Σβόμποντα δεν δίστασε να συνδέσει την οικονομική κρίση με εκείνες που παρατηρούνται στην Δημοκρατία. «Με την οικονομική κρίση, βλέπουμε περισσότερες κρίσεις Δημοκρατίας», είπε, αναφερόμενος σε σειρά χωρών, αλλά και στην Ελλάδα. «Είστε ένα παράδειγμα όπου η οικονομική κρίση συνοδεύεται από κοινωνική κρίση», είπε, κάνοντας ειδική μνεία στην ανεργία που μαστίζει την χώρα μας. Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε βασικό στοιχείο σε μία οικονομία που βρίσκεται σε κρίση, το εισόδημα, συνιστώντας στις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι ο τρόπος που λειτούργησαν οι θεσμοί και η υπερίσχυση των συμφερόντων των ισχυρών της ΕΕ, δείχνουν υποχώρηση της Δημοκρατίας σε όλες τις χώρες, σημειώνοντας ακόμα παραπέρα πως ήταν η «αμεριμνησία» της Δημοκρατίας που γέννησε την οικονομική κρίση όταν οι αγορές υπερέβησαν τις κυβερνήσεις.

«Έχουμε ανάγκη από ηγέτες που θα συγκρουστούν με την εύκολη λογική της ʽγενικής σύγκρουσηςʼ, να θέσουν προτάσεις και να ζητήσουν συναινέσεις», είπε, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια με την κρίση να διαλύει οικονομίες και κοινωνίες «έχουμε τους αρχηγούς κρατών να συμφωνούν στις Βρυξέλλες με την εισήγηση όχι της ΕΕ όπως λέει η Συνθήκη, αλλά της Γερμανίας και μετά ο καθένας να πρέπει να πετύχει στο δικό του κοινοβούλιο μία πειθαναγκασμένη συναίνεση», όπως είπε, καταφερόμενη σαφώς κατά της στάσης που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα η Γερμανία, αλλά και της παθητικής στάσης άλλων ηγετών.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η επικεφαλής του «Δικτύου» υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει συναινετικά το θέμα του χρέους, καθώς και τις σχέσεις με τους εταίρους της, επιφυλάσσοντας στην τρόικα τον ρόλο που θα της επιτρέπεται κάθε φορά. Για να συμφωνήσουμε όμως με την Ευρώπη έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την συναίνεση των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο. Ζήτησε να μπει τέλος στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και οι υπουργοί να υπόκεινται στον έλεγχο της Βουλής, με τους εκπροσώπους της τρόικα να περιορίζονται σε διάλογο με την ελληνική διοίκηση και μόνον.

«Γιατί συνδέεται το μνημόνιο με τη Δημοκρατία;», αναρωτήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, θέτοντας το θέμα της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας και βάζοντας στο τραπέζι ένα ιδιαιτέρως επίκαιρο ερώτημα: «Γιατί να μην μπορεί να γίνει ακρόαση της τρόικας από τα εθνικά κοινοβούλια ή έστω από τις επιτροπές τους;». Μιλώντας για την απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, η κ.Κοππά παρατήρησε ότι πλέον όλο και λιγότεροι πολίτες είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα παρατηρείται άνοδος των ακροδεξιών μορφωμάτων παντού και όχι μόνο εκεί που υπάρχει κρίση, από την Ουγγαρία και την Βουλγαρία, ως την Ελλάδα. «Ο ψηφοφόρος είτε απέχει, είτε στρέφεται στην ακροδεξιά», είπε, σημειώνοντας πάντως πως η νίκη της ακροδεξιάς δεν είναι εκλογική, αλλά υφίσταται στο ότι τα συντηρητικά κόμματα κάθε χώρας μπαίνουν στη διαδικασία να την ανταγωνιστούν, υιοθετώντας στην ουσία την ατζέντα της.

Για μία Δημοκρατία που λειτουργούσε κανονικά, με την εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία τον καιρό της ευημερίας, πλην όμως κρύβοντας τα σαθρά της σημεία, μίλησε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις. Θυμίζοντας την αδυναμία της εξυπηρέτησης δανεισμού που αντιμετώπισε η χώρα το 2010, ο ίδιος υποστήριξε ότι το μνημόνιο τότε αποτέλεσε μάλλον μονόδρομο, αφού η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα επιβάρυνε κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Σημείωσε πάντως ότι οι μεγάλες ρυθμίσεις των οικονομικών προγραμμάτων συχνά μένουν ατελείς. Ο κ.Σταυρόπουλος χαρακτήρισε «άτυπο όργανο» την τρόικα που ενώ στερείται νομιμοποίησης ενίοτε επέβαλε λύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα σειρά ΠΝΠ που ήρθαν συχνά χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως αυτή στην υπόθεση της ΕΡΤ.

Δριμεία κριτική στον νεοφιλελευθερισμό επιχείρησε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, που υποστήριξε ότι για να καταλήξουμε στην σημερινή κρίση συνέβαλε μεταξύ άλλων ο ίδιος ο τρόπος οικοδόμησης της ΕΕ, που υπήρξε ατελής. «Αν θέλουμε να αλλάξει η Ευρώπη χρειάζονται άλλες πολιτικές», είπε, ζητώντας να προχωρήσει η ενοποίηση σε όλα όμως τα επίπεδα και όχι μόνο στο οικονομικό όπως στρεβλά επιχειρήθηκε μέχρι σήμερα. Ειδικά για την καταπολέμηση της κρίσης, αντιτάχθηκε σθεναρά στο μοντέλο που επιχειρείται σήμερα και στρέφεται κατά των εργαζομένων της Ευρώπης, όπως παρατήρησε.

Στην συζήτηση συμμετείχαν ακόμα ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας και η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Βάσω Κιντή, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμα ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ και μέλος της ΚΕ του κόμματος σήμερα Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ πολλών άλλων η πρώην διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης και Κατερίνα Μπατζελή, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκη Φούντα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Παγουλάτος κ.α. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών