Νέα συνάντηση Γιανούκοβιτς - αντιπολίτευσης καθώς κλιμακώνεται η κρίση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέα συνάντηση Γιανούκοβιτς - αντιπολίτευσης καθώς κλιμακώνεται η κρίση

17:36 | 25/1/14
Σε αναζήτηση διεξόδου από την κλιμακούμενη κρίση που την ταλανίζει βρίσκεται η Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να έχει αυτή την ώρα νέο έκτακτο γύρο συνομιλιών με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ώρες αφότου ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλεσε τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της κρίσης «άκαρπες».

Η νέα συνάντηση έρχεται ώρες αφού αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγη ώρα το υπουργείο Ενέργειας, και μετά από μία νύχτα εκτεταμένων οδομαχιών μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας σε τουλάχιστον 12 πόλεις, στη μισή ουκρανική επικράτεια.

Στον απόηχο των βραδινών συμπλοκών, ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζακαρτσένκο, πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική εξεύρεση λύσης «παραμένουν άκαρπες» κατηγορώντας μάλιστα τους διαδηλωτές πως κρύβουν όπλα στο αρχηγείο τους στο κεντρικό Κίεβο.

Την Παρασκευή, ο κ. Γιανούβιτς ανακοίνωσε πως προτίθεται να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, να αμνηστεύσει συλληφθέντες διαδηλωτές που δεν έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και να τροποποιήσει μία σειρά πρόσφατων αμφιλεγόμενων νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα ελεύθερης διαμαρτυρίας.

Οι δεσμεύσεις του ουκρανού προέδρου ωστόσο δεν έπεισαν τους διαδηλωτές, με έναν εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλίτσκο να διαμηνύει πως πλέον μόνη λύση είναι η παραίτηση του κ. Γιανούβιτς.

Οι τελευταίες ημέρες έχουν δει κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, με τέσσερις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο κ. Γιανούκοβιτς απέρριψε συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλέγοντας να συσφίξει σχέσεις με τη Ρωσία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών