Σε μορατόριουμ με την τρόικα ελπίζει η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε μορατόριουμ με την τρόικα ελπίζει η κυβέρνηση

12:05 | 2/1/14
Σε… μορατόριουμ με την τρόικα, που επιστρέφει στις 15 Ιανουαρίου, ελπίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεδιπλώσει τον πολιτικό και εκλογικό της σχεδιασμό...

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες απεύχονται πολιτική αστάθεια στη χώρα μας, στο διάστημα που η Αθήνα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθ΄ όλο, δηλαδή, το πρώτο εξάμηνο του 2014 και, συνεπώς, η τρόικα δεν θα είναι πιεστική.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα πιεστεί να λάβει μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και του 2016 και θα συζητήσει μόνο για το κενό του 2014, με μέτρα, όμως, που θα συμφωνήσει να είναι περιγραφικά, καθώς οι αριθμοί του κενού είναι απολύτως συνδεδεμένοι με τις αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 χωρίζουν 1,2 δισ. ευρώ, που η Αθήνα επιμένει ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θεωρεί πως θα αποφύγει άμεσα ακόμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που συζητούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, όπως η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η επόμενη δόση, μάλιστα, των 4,9 δισ. θα καταβληθεί στην Αθήνα τμηματικά, καθώς η αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν θα ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο πλαίσιο. Βασικός στόχος είναι η εκταμίευση των 3,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των υπολοίπων δύο δόσεων 1,8 δισ. εκάστη από το ΔΝΤ πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου.


Σημείο-κλειδί ο Απρίλιος

Σε σημείο-κλειδί στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης αναδεικνύεται ο Απρίλιος, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους δανειστές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μια συζήτηση που τελικά -λόγω των ευρωεκλογών και παρόλο που η Αθήνα την επεδίωκε για μετά τις γερμανικές εκλογές- θα ολοκληρωθεί τέλη του φθινοπώρου.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την επισημοποίηση από τη Eurostat της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το 70% του οποίου, μάλιστα, θα μοιραστεί σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, με τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται ενόψει και της κάλπης σε μικροσυνταξιούχους και ένστολους, αν και το οικονομικό επιτελείο επιμένει για την κάλυψη «τρύπας» από τον ΦΠΑ ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος για επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ στα άτομα με ειδικές ανάγκες κοκ. Ούτως ή άλλως, παρά την εμμονή του ΔΝΤ, άμεσο κούρεμα του χρέους αποκλείεται να υπάρξει, γεγονός που για πολλούς θα επιτείνει το πρόβλημα της χώρας σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.


Εγγυημένη έξοδος στις αγορές

Η κυβέρνηση, αναλόγως και του πολιτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί έως τότε, εξετάζει στα σοβαρά τα σενάρια των τριπλών εκλογών τον Μάιο ή, έστω, της ταυτόχρονης διεξαγωγής βουλευτικών και ευρωεκλογών και μετάθεσης των εκλογών για την περιφέρεια το φθινόπωρο.

Πολλά κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, άλλωστε, εκτιμούν πως αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, θα δημιουργηθεί νέο πολιτικό τοπίο και θα τίθεται επιτακτικά θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, χωρίς η ίδια να διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, γι’ αυτό και εισηγούνται τριπλές εκλογές. Πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, εγγυημένη έξοδος στις αγορές για ομόλογα πενταετούς διάρκειας, ενώ θα τεθεί και το δίλημμα ποιος είναι προτιμότερος να διαπραγματευτεί, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Αντώνης Σαμαράς.

Plan b με δύο γεγονότα 

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει και plan b για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τέλη του 2014 - αρχές του 2015, με στόχο την εκμετάλλευση δυο γεγονότων:

Πρώτον, τη θεωρούμενη ως βέβαιη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την εθνική δέσμευση -και άρα και την υπογραφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που θα ζητήσουν οι δανειστές στη συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Και δεύτερον, στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει σε κοινό πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν το πρόσωπο αυτό προέρχεται από τον χώρο της αντιμνημονιακής αριστεράς.

Σε ένα τέτοιο κλίμα και με δεδομένη την πόλωση, εκτιμούν ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μπορεί να ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον η Κουμουνδούρου να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι αναστρέψιμες. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αναμένεται να επιχειρήσει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με διεμβολισμό των ΑΝ.ΕΛ. και άλλων δυνάμεων λίγο πριν από τις κάλπες, εφόσον βεβαίως φτάσει σε αυτές έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Διαβάστε επίσης:
Έτος καθοριστικών εξελίξεων για τη χώρα το 2014

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών