«Τα λόγια μέσα είναι εύκολα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

«Τα λόγια μέσα είναι εύκολα»

11:56 | 30/1/14
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής...

Αφορμή ήταν τα όσα είπε ο Ότμαρ Κάρας, εκ των ελεγκτών της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, για το ραντεβού που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο.


«Τα όσα είπε ο εισηγητής της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβούλιου, ο κ. Κάρας χθες για το πως ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρας συνομίλησε μαζί του για το τεραστίας σημασίας ζήτημα της τρόικας δείχνουν πολλά», τόνισε.

«Τα λόγια μέσα είναι εύκολα. Η διαπραγμάτευση έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

«Χωρίς έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο, υπεύθυνο χειροπιαστό, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας και να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς υπέρ των Ελλήνων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα.



Όπως ανέφερε, «όλα αυτά που συζητούμε έχουν άμεσο αντίκρισμα, στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στη ζωή όλων των οικογενειών».

«Άρα ας σταματήσουμε τα εύκολα λόγια εσωτερικής κατανάλωσης», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:

«Ας συσπειρωθούμε με κριτήριο την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την έξοδο μας από την κρίση και να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια».


Η ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Ο κ. Βενιζέλος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο Μακεδονία .

Θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα, erga omnes. Δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα.

Αυτή τη θέση διατυπώνουμε στις συναντήσεις μας με τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς.

Αυτή τη θέση διατυπώνουμε και απευθείας στους γείτονες μας».

Όπως όμως ενημέρωσε τη Βουλή, «δεν γίνεται δεκτή η θέση αυτή και δεν γίνεται δεκτή διότι αναμφίβολα η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση καλόπιστης συμμετοχής στο διάλογο.

Δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται και τη μετριοπάθεια και τη δημιουργική και υπεύθυνη θέση της ελληνικής πλευράς».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό και ουσιαστικά η Ελλάδα υποχωρεί από πάγιες θέσεις της.

Ο κ. Καμμένος είπε πως είτε η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει καταγγείλει την ενδιάμεση Συμφωνία είτε να προσφύγει στη Χάγη διότι παραβιάστηκε από την άλλη πλευρά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων στα Ίμια.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών