Την πρωθυπουργία σε ηγέτη της αντιπολίτευσης προσφέρει ο Γιανούκοβιτς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Την πρωθυπουργία σε ηγέτη της αντιπολίτευσης προσφέρει ο Γιανούκοβιτς

20:59 | 25/1/14
Τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας σε έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Αρσένι Γιατσένιουκ, προσέφερε το Σάββατο ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ειρηνική επίλυση της κρίσης που ταλανίζει την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από την πλευρά του κ. Γιατσένιουκ, ούτε είναι γνωστό εάν το άνοιγμα Γιανούκοβιτς αρκεί ώστε να ικανοποιηθούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής ένας άλλος εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, διεμήνυσε πως μόνο η παραίτηση του ίδιου του Γιανούκοβιτς μπορεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

Το Κίεβο πάντως δεν έχει έως τώρα αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» για πρόωρες προεδρικές εκλογές ή παραίτηση του κ. Γιανούκοβιτς.

Ο νέος γύρος πολιτικών επαφών του Σαββάτου έρχεται ώρες αφού αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγη ώρα το υπουργείο Ενέργειας, και μετά από μία νύχτα εκτεταμένων οδομαχιών μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας σε τουλάχιστον 12 πόλεις, στη μισή ουκρανική επικράτεια.

Στον απόηχο των βραδινών συμπλοκών, ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζακαρτσένκο, πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική εξεύρεση λύσης «παραμένουν άκαρπες» κατηγορώντας μάλιστα τους διαδηλωτές πως κρύβουν όπλα στο αρχηγείο τους στο κεντρικό Κίεβο.

Την Παρασκευή, ο κ. Γιανούβιτς ανακοίνωσε πως προτίθεται να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, να αμνηστεύσει συλληφθέντες διαδηλωτές που δεν έχει διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και να τροποποιήσει μία σειρά πρόσφατων αμφιλεγόμενων νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα ελεύθερης διαμαρτυρίας.

Οι τελευταίες ημέρες έχουν δει κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, με τέσσερις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο κ. Γιανούκοβιτς απέρριψε συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλέγοντας να συσφίξει σχέσεις με τη Ρωσία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών