Στο προσκήνιο οι γερμανικές οφειλές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο προσκήνιο οι γερμανικές οφειλές

11:46 | 21/2/14
Στην επιφάνεια έρχεται και πάλι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου...

Ήδη το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές και το κατοχικό δάνειο βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών, το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαβιβάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών με «εμπιστευτικό» έγγραφο.

Στις 12 Φεβρουαρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε με επείγον έγγραφό του στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η πρόταση για τον χειρισμό της υπόθεσης να διατυπωθεί με τη μορφή γνωμοδότησης της Ολομέλειας του ΝΣΚ στο πλαίσιο του άρθρου 100Α του Συντάγματος και της νομοθεσίας περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου που ζητούσε ενημέρωση για την καθυστέρηση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Οι ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μανώλη Γλέζου που κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «ρίχνει στις καλένδες το χρέος της Γερμανίας» και ροκανίζει τον χρόνο. «Ο υπουργός Εξωτερικών ζητά τώρα και δεύτερη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βαφτίζοντας τη γνωμοδότηση της παραπάνω επιτροπής «πρόταση». Το ροκάνισμα του χρόνου αποτελεί μέρος της κοροϊδίας ως προς την αντιμετώπιση αυτού του εθνικού θέματος» ανέφερε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

«Φοβάται ο Βενιζέλος να ομολογήσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ασκήσει πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για τις οφειλές της Γερμανίας; Φοβάται να ομολογήσει ότι ρίχνει στις καλένδες το χρέος της Γερμανίας; Ας κρίνει ο ελληνικός λαός την απεμπόληση των εθνικών μας θεμάτων εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών. Εμείς, πάντως, πίσω δεν θα κάνουμε» τόνιζε ο Μανώλης Γλέζος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι δεν υπήρχε διαφορετική επιλογή από το αίτημα για γνωμοδότηση από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Πάντως η Βουλή προχωρά στη συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.


Ταξίδι Γκάουκ στην Αθήνα

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα παραμείνει στο προσκήνιο, καθώς στις 5 Μαρτίου ο Γερμανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα μεταβεί συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογο του, Κάρολο Παπούλια στο χωριό Λυγκιάδες στα Ιωάννινα, που αποτέλεσε θύμα της γερμανικής θηριωδίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε άρθρο η γερμανική εφημερίδα Die Zeit υποστήριξε ότι ο Γκάουκ «δεν έρχεται ως διαπραγματευτής του χρέους ή επόπτης των μεταρρυθμίσεων, αλλά ως Γερμανός» και άφησε να εννοηθεί ότι θα αναγνωρίσει τα εγκλήματα των Ναζί σε βάρος του ελληνικού λαού.

«Δεν είναι αρμοδιότητα του Γιόαχιμ Γκάουκ να επιχειρηματολογήσει νομικά για την παραγραφή και την ασυλία. Όταν ταξιδέψει στην Ήπειρο στο πλευρό του πρώην αντιστασιακού αγωνιστή Κάρολου Παπούλια θα φέρει μαζί τις κατάλληλες λέξεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός συντάκτης του άρθρου. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών