Οι βασικοί άξονες του ΚΚΕ για τη δημόσια υγεία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι βασικοί άξονες του ΚΚΕ για τη δημόσια υγεία

21:37 | 10/2/14
Οι επικίνδυνες διαστάσεις για τον λαό που παίρνει η κατάσταση της δημόσιας υγείας πρέπει να συνδεθεί με τον πολιτικό σχεδιασμό που υπάρχει στην οικονομία, στην ανάπτυξη και ποιον αυτή υπηρετεί, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος του για την Υγεία.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει την εικοσαετία, η συζήτηση και οι αποφάσεις της ΕΕ, όπως και των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, έχουν ως κεντρικό στόχο να υπηρετήσουν αποτελεσματικά μόνο την ανταγωνιστικότητα και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας μεγάλων συμφερόντων.

Πρόσθεσε ότι σειρά μέτρων άρχισαν να εφαρμόζονται πολύ πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και ότι «τώρα στην κρίση θεωρούν ότι ο τομέας της Υγείας είναι ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων που θα συμβάλλει δήθεν στην έξοδο από την κρίση και στην ενδεχόμενη ανάπτυξη».

Ενέταξε τη χειροτέρευση της δημόσιας υγείας στην εξυπηρέτηση του στόχου της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, μέσω της μείωσης και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» στο οποίο, όπως σημείωσε, υπάγονται οι δαπάνες ασφάλισης και η κρατική εισφορά για υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και για τη σύνταξη.

«Γι' αυτό το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία και την Πρόνοια δεν είναι ζήτημα κυρίως οικονομικό, αλλά βαθιά ταξικό και πολιτικό» ανέφερε, τονίζοντας ότι «αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, όπου σε σχέση με το 2013 προβλέπεται μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7%, στον ΕΟΠΥΥ μείωση κατά 30%, στα κρατικά νοσοκομεία μείωση κατά 32% και στη φαρμακευτική δαπάνη μείωση κατά 15%».

Υπογράμμισε ότι οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης στα κρατικά νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν κατεύθυνση της ΕΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στο συρρικνωμένο και εμπορευματοποιημένο κρατικό τομέα, στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), λειτουργούν ως τροφοδότης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα» με αποτέλεσμα την ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και την προσομοίωση της λειτουργίας των κρατικών μονάδων Υγείας σε επιχειρήσεις.

Χαρακτήρισε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως «την πιο αντιπροσωπευτική ακτινογραφία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στην οποία απεικονίζονται όλα τα καρκινικά του κύτταρα» και υποστήριξε ότι η ταξική-αντιλαϊκή φύση της ΕΕ φαίνεται και στο πώς αντιμετωπίζει το θέμα της πρόληψης και των ασθενειών και αποτυπώνεται στο ότι στον τομέα της πρόληψης της νέας ΠΦΥ, οι παροχές ενοποιούνται προς τα κάτω και «από εκεί και πέρα όποιος έχει να πληρώσει θα αγοράζει τις αναγκαίες υπηρεσίες από τους επιχειρηματίες της Υγείας και από το συρρικνωμένο και εμπορευματοποιημένο κρατικό τομέα».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και από την κατάσταση της δημόσιας υγείας πρέπει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα και να μετρήσει πολύ σοβαρά την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η σημερινή κατάσταση «δεν οφείλεται σε κάποιες "ανίκανες" κυβερνήσεις, στις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν "λάθος συνταγή" στην πολιτική διαχείριση».

Ανέφερε ότι όλες οι «συνταγές» δοκιμάστηκαν, αλλά δεν ήταν δυνατόν να έχουν φιλολαϊκό αποτέλεσμα, αφού στοχεύουν να ξελασπώσουν τον καπιταλισμό από την κρίση του, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός πως οι τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από όλο και μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων, αποδεικνύει τη μεγάλη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην ΕΣΣΔ και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αποδεικνύει τι σημαίνει ανάπτυξη με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία, τη στιγμή που στην Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης του 2014 «ψάχνεις με το τουφέκι» για μια εξέταση.

Κατέστησε σαφές ότι χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια και την ΕΕ, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να μπουν σε πορεία λύσης οι λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και την Πρόνοια, και ανέφερε ότι, η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θέσεις που δίνουν εξετάσεις καταλληλότητας στο κεφάλαιο αποσκοπώντας και στην ενσωμάτωση της αγανάκτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρτά τις παροχές από την πορεία ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και εφ΄ όσον οι «δημοσιονομικές» συνθήκες το επιτρέψουν, «δηλαδή ούτε στη Δευτέρα Παρουσία», και επισήμανε ότι «μέσα από το πρόβλημα (και) της Υγείας αναδεικνύεται η αντιπαράθεση ουσιαστικά των δύο δρόμων ανάπτυξης».

«Η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η προσφορά του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο ότι διατυπώνει τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος Υγείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού, αλλά κυρίως έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποδεικνύει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί, δείχνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που μπορούν να διαμορφώσουν τα λαϊκά στρώματα, που εξαρτώνται απ' αυτά, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις».

Σημείωσε ότι αν ο λαός το αποφασίσει με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μπορεί να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας στο πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, στην επείγουσα ιατρική, με απολύτως δωρεάν όλες τις υπηρεσίες χωρίς διάκριση και ταυτόχρονη ανάπτυξη της κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, τεχνικών βοηθημάτων και η ανάπτυξη τουλάχιστον σε ένα βαθμό της βιομηχανίας παραγωγής βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΚΚΕ για τη δημόσια υγεία και πρόσθεσε ότι με την τεράστια πείρα που έχει πλέον συσσωρεύσει ο λαός, πρέπει να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, ισχυροποιώντας «τη λαϊκή δύναμη με αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε άλλη λυκοσυμμαχία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας και των δανειακών συμβάσεων, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την ανατροπή της εξουσίας τους, με την εργατική-λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».

«Γι' αυτήν την προοπτική είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στους δήμους και τις Περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών