Σφαιρικές λύσεις και όχι μεμονωμένες ενέργειες για την ανεργία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σφαιρικές λύσεις και όχι μεμονωμένες ενέργειες για την ανεργία

15:20 | 1/2/14
Τις προτάσεις τους, για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας που στους νέους ξεπερνά το 50%, κατέθεσαν σήμερα σε ειδική ημερίδα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, που διοργάνωσαν το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο δήμος Πειραιά, στην ελληνογαλλική σχολή του Saint Paul, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσίων οργανισμών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το μυστικό για την αντιμετώπισή της κρύβεται στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευνοϊκότερο τρόπο από το κράτος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να παίξει σε αυτό το γεγονός σημαντικό ρόλο, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα «αμύνεται».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται δεκάδες έργα στα νησιά και δίνεται βάση στην απασχόληση των νέων και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινωνική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Εξέφρασε, επίσης, πικρία για το ότι «τις περασμένες δεκαετίες απορροφήθηκαν Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης από τη χώρα, αλλά στον Πειραιά δεν έγιναν έργα και υπήρξε αποβιομηχάνιση».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, είπε ότι τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης που θα πρέπει να είναι ανοιχτά στη συνεργασία τους με τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα από την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών σε αυτά μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η πάταξη της ανεργίας για την πατρίδα μας, που στους νέους ξεπερνά το 50%, αλλά και την Ευρώπη, είναι το μέγα ζητούμενο. Η μάχη κατά του εφιάλτη της ανεργίας είναι για την Ελλάδα το εθνικό στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει, δήλωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Τόνισε ότι ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων με στόχο τη δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης για τη διετία 2014-2015 και ότι το 80% αυτών αφορά τον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 20% το δημόσιο.

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα προγράμματα απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ελληνική προεδρία θα έχει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της ανεργίας και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα έχει τον Μάιο τη δική της ευκαιρία για να πείσει τους πολίτες στις ευρωεκλογές να μη ψηφίσουν με βάση την πίκρα τους, ούτε με βάση τον θυμό τους.

«Απαιτούμε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβαστούν την ιστορία των Ελλήνων» δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ενωμένη Ευρώπη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, το χαρακτήρισε κορυφαίο κόμβο του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, στον οποίο θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές του. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έπειτα από χρόνια ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα υποδομών που επιτρέπουν και απελευθερώνουν επενδύσεις και δίνουν δικαίωμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Πρέπει να υπάρξει σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και όχι μεμονωμένες ενέργειες, τόνισε από την πλευρά της το μέλος του ευρωπαϊκού κονοβουλίου, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, και πρόσθεσε ότι για να μπορέσει μια χώρα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να βοηθήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονιστούν, αλλά και να δημιουργηθούν νέες.

Για να γίνουν αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον που να προσφέρει ασφάλεια και προοπτική, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, νέες υποδομές, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε αυτή τη στιγμή το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές και να βγει να δανειστεί και πρόσθεσε ότι η χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι σε καλό δρόμο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν την ανακεφαλαιοποίηση και σύντομα θα γίνουν μοχλός της ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ετοιμάζει νέα επενδυτικά εργαλεία που θα δώσουν πόρους στην αγορά από σχήματα που θα προκύψουν από νέους θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι μικροεπενδυτές.

Για να γίνει η χώρα μας επενδυτικός προορισμός υπογράμμισε θα πρέπει να έχει σταθερή διακυβέρνηση, ως μια ελεύθερη οικονομία, φιλική στις επενδύσεις ντόπιες και ξένες, σταθεροποιημένη μέσα στην ευρωζώνη, αλλά και καθαρή πολιτική κατεύθυνση και όχι ταλαντεύσεις.

Είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια, ώστε η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και να μπορεί να διαπραγματευθεί τη βιωσιμότητα του χρέους. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ που για πρώτη φορά κατευθύνονται κατά 75% στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της ημερίδας ακολούθησε διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και του πάνελ των ομιλητών.

Κάποια στιγμή υπήρξε ένταση, όταν μέλη αριστερών οργανώσεων άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των «πολιτικών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναρτώντας και πανό. Τελικά αποχώρησαν από την αίθουσα και η ημερίδα ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών