Τον Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τον Σνόουντεν για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

07:42 | 3/2/14
Τον Αμερικανό πρώην πληροφοριοδότη Edward Snowden προτείνει η ομάδα των Πρασίνων για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης...

Η ομάδα των Πρασίνων τόνισε ότι ο κόσμος ανακάλυψε το 2013 «το πρόσωπο ενός νέους ανθρώπου που σε μια μέρα έγινε για κάποιους προδότης ενός κράτους και ηρωικός υπερασπιστής των πιο βασικών ελευθεριών για πολλούς άλλους».

Σύμφωνα με τους Πράσινους, οι αποκαλύψεις του Snowden για τις υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έριξαν φως στις μεγαλύτερες και πιο συστηματικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής που έχει δει «ο ελεύθερος κόσμος» εδώ και δεκαετίες.

«Η δράση του συνέβαλε πάρα πολύ στην προαγωγή των δημοκρατικών αξιών και την παγκόσμια συνείδηση ​​της αλληλεξάρτησης και της διασύνδεσής μας, και ως εκ τούτου, της παγκόσμιας ειρήνης. Και για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζει να εξετάσει η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ να τον τιμήσει με το Νόμπελ Ειρήνης», τόνισαν οι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους.

Η δήλωση αυτή συνυπογράφεται από τους τωρινούς προέδρους των Πρασίνων, Daniel Cohn-Bendit και Rebecca Harms, καθώς και από τους επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Πρασίνων ενόψει των Ευρωεκλογών, Ska Keller (Γερμανία) και José Bové (Γαλλία).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Πράσινοι από κοινού με την Ευρωπαϊκή Αριστερά πρότειναν τον Snowden για υποψήφιο του Βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης. Ωστόσο, το εν λόγω βραβείο τελικά δόθηκε σε μια λιγότερο αμφιλεγόμενη υποψήφια, την Πακιστανή έφηβη Malala Yousafzai.

Οι Πράσινοι δεν είναι οι μόνοι που στηρίζουν τον Snowden για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Δύο επιφανείς Νορβηγοί, ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός περιβάλλοντος Baard Vegar Solhjell και ο πολιτικός και μουσικός, Snorre Valen, επίσης στηρίζουν την υποψηφιότητα Snowden, σύμφωνα με την Guardian.

Η υποψηφιότητα Snowden θα μπορούσε να θεωρηθεί «προσβολή» για πολλούς στις ΗΠΑ που τον θεωρούν προδότη.

Ο Snowden «θα πρέπει να επιστραφεί στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, όπου θα του αναγνωριστεί μια πλήρως νόμιμη διαδικασία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Caitlin Hayden.

Πηγή: EurActiv.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών