Αβραμόπουλος: Συνεχίστε το σπουδαίο εθνικό σας έργο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αβραμόπουλος: Συνεχίστε το σπουδαίο εθνικό σας έργο

16:45 | 24/3/14
«Συνεχίστε να επιτελείτε το σπουδαίο εθνικό σας έργο, τιμώντας το αξιόμαχο των ελληνικών όπλων και αποτελώντας πρότυπο και παράδειγμα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας»...

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Ημερήσια του Διαταγή, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

«Η Πολιτεία σας περιβάλει με εμπιστοσύνη, και η Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αγωνιών, που με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση παραμερίζετε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας», πρόσθεσε.


Αναλυτικά:

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Η σημερινή επέτειος του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού, δεν λειτουργεί απλώς ως ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, αλλά κυρίως ως σύμβολο και υπόμνηση για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός, χάρη στην ενότητα και την ομοψυχία, όταν οι περιστάσεις επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον επιτάσσει .

Και ο συμβολισμός είναι ακόμη βαθύτερος διότι, πέρα από την ξεχωριστή στιγμή, της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, πέρα από το καύχημα των Ελλήνων για τον απαράμιλλο ηρωισμό, την εθνική έξαρση, την ενότητα και το μεγαλείο του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού του τόπου αυτού, συμπυκνώνει μια σειρά μηνυμάτων που λειτουργούν, όχι μόνον ως εθνικό κεφάλαιο, αλλά ως παρακαταθήκη αρχών οικουμενικής αξίας.

Εάν δεν απεφάσιζαν οι Έλληνες να τολμήσουν ό,τι τόλμησαν το 1821, η αμφιβολία παραμένει, ακόμα, ισχυρή, και είναι ζήτημα εάν ο 19ος αιώνας θα έμενε στην ιστορία ως ο αιώνας των εθνοτήτων και της αποκαταστάσεως των εθνικών κρατών. Οι Έλληνες δεν απετίναξαν μόνον τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά δημιούργησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη τις ηθικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την εκδήλωση των διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, της διεθνούς προστασίας των μειονοτήτων και του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση.

Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκαν οι καταστατικοί χάρτες της Κοινωνίας των Εθνών, και μετέπειτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η συγκυρία σήμερα είναι κρίσιμη. Ειδικά για την Ευρώπη, υπάρχουν απειλές ορατές, και υποδαυλίζουν την ιδέα μιας κοινής Ευρωπαϊκής εστίας, την αρχή της κοινωνικής συνοχής, αλλά, πολύ περισσότερο, απειλούν τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Ενσάρκωση αυτής της τελευταίας απειλής για τη δημοκρατία, είναι η άνοδος του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού και σε ορισμένες χώρες, του φασισμού.

Και δεν είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού ιδεώδους που οδήγησε στην κρίση, που μας ταλαιπωρεί, αλλά η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος. Για αυτό πρέπει να αφήσουμε τη σοφία της Ιστορίας να μας καθοδηγήσει και, σαφώς, να μην υποκύψουμε σε αναχρονιστικά συνθήματα, όπως δεν υπέκυψαν και οι αγωνιστές του ΄21.

Η πρόκληση, για την Ευρώπη, σήμερα, είναι να χτίσουμε ένα πολιτικό οικοδόμημα που θα αγκαλιάσει όλους τους λαούς της Ευρώπης και θα δώσει πραγματικό νόημα στις αξίες της προόδου, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Μια Ευρώπη αντάξια της κληρονομιάς της και των αγώνων που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι πολίτες για δημοκρατία και ελευθερία. Μία Ευρώπη ικανή να εγγυηθεί την παγκόσμια σταθερότητα και την ισχύ του διεθνούς δικαίου.

Η ιστορία του ελληνικού έθνους, που διδάσκει και προειδοποιεί, που εμπνέει και θαυμάζεται από ολόκληρο τον κόσμο, είναι η πηγή και η έμπνευση, στην οποία επιβάλλεται να προστρέξουμε και εμείς, σήμερα, για ν’ αναζωογονηθούμε και να δώσουμε με επιτυχία το δικό μας αγώνα εθνικής επιβίωσης και ανάτασης. Έτσι και σήμερα, σε μια κρίσιμη καμπή για το νεοελληνικό κράτος, τολμώντας αυτό που πολλοί, όπως και τότε, θεωρούσαν «αδύνατο», μέσα από τη σύνθεση δυνάμεων και απόψεων καλούμαστε ως έθνος να υπερβούμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων μας Δυνάμεων,

Η χώρα μας, είναι αλήθεια, ότι διέρχεται δύσκολες στιγμές. Η δημοσιονομική συγκυρία μας έχει δοκιμάσει και συνεχίζει να μας δοκιμάζει. Αλλά, πάνω από όλα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα, το αξιόμαχο, την υπερηφάνεια και το κύρος της πατρίδας μας.

Και αυτή την αποστολή την εκπληρώνουν στο ακέραιο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με το ισχυρό και αξιόπιστο αμυντικό μας σύστημα κάνουμε την απαραίτητη παράσταση σημαίας της χώρας, όπου και αν αυτό απαιτηθεί, ανυψώνουμε το διεθνές της κύρος και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η Ελλάς αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ρευστότητα και ανασφάλεια.

Το έργο μας για την αμυντική θωράκιση της χώρας και για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι τεράστιο και η πορεία καθόλου εύκολη. Απαιτεί από όλους μας αυστηρή προσήλωση στο καθήκον, αυξημένη συλλογική προσπάθεια, κοινωνική εμπιστοσύνη και εθνική συνεννόηση.
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, της οποίας θεματοφύλακες και υπερασπιστές είστε όλοι εσείς. 

Συνεχίστε να επιτελείτε το σπουδαίο εθνικό σας έργο, τιμώντας το αξιόμαχο των ελληνικών όπλων και αποτελώντας πρότυπο και παράδειγμα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. 

Η Πολιτεία σας περιβάλει με εμπιστοσύνη, και η Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αγωνιών, που με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση παραμερίζετε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας. Τούτο θεωρούμε ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση και καθήκον μας.

Εμπνεόμενοι από τα νοήματα της Επετείου και βασιζόμενοι στα ιδανικά και τις παραδόσεις μας, ας ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Ας ξαναδώσουμε στην Ελλάδα μας την προοπτική και το κύρος που της αξίζει και της επιβάλλουν η ιστορία της και η μοίρα της να δίνει πάντα πρώτη διδάγματα οικουμενικής εμβέλειας.

Με την αλληλεγγύη, την ενότητα του Ελληνισμού, την προσήλωση στην ελευθερία και τη δημοκρατία, το σταθερό μας προσανατολισμό προς την ειρήνη, ας φέρουμε και πάλι την ελπίδα στα όνειρα των νέων μας.

Ζήτω η 25η Μαρτίου

Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Ζήτω το Έθνος

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών