FT: Τα νέα ρίσκα στις αναδυόμενες αγορές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

FT: Τα νέα ρίσκα στις αναδυόμενες αγορές

12:40 | 23/3/14
Τα ρίσκα που συγκεντρώνουν οι αναδυόμενες αγορές σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις σε ομόλογα και νομίσματα αναλύει ο δημοσιογράφος των Financial Times, James Macintosh...

Σύμφωνα με τον ίδιο αν οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα κράτη προχωρήσουν τότε τόσο τα ομόλογα, όσο και τα νομίσματα αυτών των χωρών θα «ευνοηθούν».

Αντίθετα, αν οι μεταρρυθμίσεις εμφανίσουν σημάδια κόπωσης ή το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιηθεί αρκετά, τότε οι τοποθετήσεις σε ομόλογα και νομίσματα (των αναδυόμενων αγορών) ίσως αποδειχθούν επιζήμιες.

Ο δημοσιογράφος των FT τονίζει ότι από την άνοιξη του 2013 οι αποδόσεις των ομολόγων των αναδυόμενων έχουν καταγράψει μικρή άνοδο. Την ίδια περίοδο οι κεντρικές τράπεζες των κρατών αυτών προχωρούσαν σε αυξήσεις επιτοκίων, απορροφώντας ρευστότητα από τις αγορές.

Όπως τονίζει, καταλύτη για την πορεία των ομολόγων και των νομισμάτων θα διαδραματίσει επίσης η πορεία του δολαρίου αλλά και της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Macintosh θέτει άλλη μια παράμετρο στο θέμα και συγκεκριμένα την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των κρατών

Αναφέρει ότι χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα αλλά και η Ταιβάν απολαμβάνουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο, ενώ στον αντίποδα Ινδία, Βραζιλία, Τουρκία, Ινδονησία κλπ αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Τα νομίσματα των τελευταίων κατέγραψαν πτώση, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στην απόσυρση ρευστότητας (tapering).

Eκτιμά ακόμη ότι από τα ομόλογα των κρατών με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσαν να προέλθουν υψηλές αποδόσεις.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών