ΟΑΣΕ: Η Κριμαία δεν μπορεί να προσκαλέσει παρατηρητές του ΟΑΣΕ γιατί δεν είναι κράτος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΟΑΣΕ: Η Κριμαία δεν μπορεί να προσκαλέσει παρατηρητές του ΟΑΣΕ γιατί δεν είναι κράτος

20:37 | 10/3/14
Επρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διεμήνυσε σήμερα Δευτέρα ότι η Κριμαία δεν μπορεί να προσκαλέσει παρατηρητές για το δημοψήφισμα που οργανώνει την Κυριακή με το ερώτημα της ένωσής της με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η χερσόνησος αυτή δεν αποτελεί κράτος και, επιπλέον, δεν είναι μέλος του 57μελούς Οργανισμού.

"Εξ όσων γνωρίζουμε, η Κριμαία δεν μετέχει στον ΟΑΣΕ και επομένως θα ήταν δύσκολο να μας προσκαλέσει" είπε η εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουκρανία, που είναι μέλος του ΟΑΣΕ, δεν έχει στείλει καμία πρόσκληση. Ο Οργανισμός "σέβεται την πλήρη εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας", πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να περάσουν στην Κριμαία που ελέγχεται πλέον από τις φιλορωσικές δυνάμεις. Νωρίτερα, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός της Κριμαίας, είπε ότι οι νέες, φιλορωσικές αρχές "ζήτησαν ευγενικά" από τους παρατηρητές να φύγουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ικανοποιημένος με την προοπτική της συνάντησης στο Λευκό Οίκο με τον μεταβατικό ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ, - την προσεχή Τετάρτη, τόνισε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου επισήμανε ότι η επίσκεψη του Γιατσένιουκ αποδεικνύει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας είναι νόμιμη στα μάτια της Ουάσινγκτον.

Σήμερα στο μεταξύ θα συνεδριάσει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία », σχολίασε ένας διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Από την πλευρά τους οι αρχές της Κριμαίας προσκάλεσαν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να στείλει παρατηρητές στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν επιχειρήσει τρεις φορές ανεπιτυχώς από την περασμένη εβδομάδα να μπουν στην Κριμαία.

Η Ουκρανία, τώρα, ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τη βοηθήσει στην έρευνα για τις συγκρούσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά και να στείλει παρατηρητές στην Κριμαία.

Για το θέμα της Ουκρανίας ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον κ. Πούτιν πως θεωρεί ότι η θέση της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας συνεχίζει να έρχεται σε αντίθεση με αυτές που εκφράζει η Δύση, ενώ τον ενημέρωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι απέφυγε να αποδεχθεί μια πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία για περαιτέρω συνομιλίες.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών