Ομπάμα: Περιφερειακή δύναμη που δείχνει την αδυναμία της η Ρωσία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ομπάμα: Περιφερειακή δύναμη που δείχνει την αδυναμία της η Ρωσία

19:50 | 25/3/14
«Περιφερειακή δύναμη», η στάση της οποίας απέναντι στους γείτονές της καταδεικνύει την «αδυναμία» της χαρακτήρισε την Τρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα τη Ρωσία, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του ότι το Κρεμλίνο έχει βλέψεις στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι εξαιτίας της ισχύος αλλά λόγω της αδυναμίας της», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, κατά το κλείσιμο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα ένωσε τη φωνή του με τη διοίκηση του NATO, εκφράζοντας και ο ίδιος «ανησυχία για περαιτέρω διείσδυση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην Κριμαία, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της από τη Ρωσία, απορρίπτοντας «την έννοια πως ένα δημοψήφισμα που οργανώθηκε τόσο απρόσεκτα μέσα σε δύο εβδομάδες» είναι «κάπως μία νόμιμη διαδικασία».

Αναφερόμενος στη σύγκριση της Κριμαίας με την περίπτωση του Κοσόβου, την οποία προβάλλει η Μόσχα για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα και την προσάρτηση της περιοχής, ο κ. Όμπαμα έκανε λόγο για παραλληλισμό που «δεν έχει νόημα». «Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσοβο όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μολονότι η επιβολή τους σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία άλλων χωρών, τον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές, εφόσον χρειαστεί.

Τόνισε δε ότι επαφίεται στη Ρωσία να ενεργήσει ξανά με βάση τους διεθνείς κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν το πράξει θα υποστεί το κόστος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απλώς πρέπει να καταλάβει πως υπάρχει μία επιλογή που πρέπει να γίνει εδώ πέρα», κατέληξε.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών