Μόσχα: Δε θα υπάρξει πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά θα στηρίξουμε την επιλογή της Κριμαίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μόσχα: Δε θα υπάρξει πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά θα στηρίξουμε την επιλογή της Κριμαίας

12:58 | 7/3/14
Την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασε Παρασκευή η πρόεδρος της ρωσικής άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το κάλεσμα του Μπαράκ Ομπάμα για διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Αυτά είναι απόλυτες ανοησίες, δεν αντανακλούν τις προθέσεις μας, τα αισθήματα και τον πόνο που αισθανόμαστε για τον ουκρανικό λαό», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Ματβιγιένκο.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως ποτέ δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ των δύο αδελφών εθνών», προσέθεσε.

Παρά ταύτα, η κ. Ματβιγιένκο, επεσήμανε πως «αν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία με δημοψήφισμα, εμείς, ως Άνω Βουλή, σαφώς και θα υποστηρίξουμε μία τέτοια απόφαση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της κάτω Βουλής, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος δήλωσε πως το ρωσικό κοινοβούλιο θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας στο δημοψήφισμα για πιθανή ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία. «Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας», προσέθεσε.

Το δημοψήφισμα, που επισπεύσθηκε για τις 16 Μαρτίου από τις ρωσόφιλες νέες κριμαϊκές Αρχές, έχει καταδικαστεί απόλυτα από ΗΠΑ και Ε.Ε. ως παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και συνεπώς παράνομο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα πίεσε τη Μόσχα για ένα σχέδιο τριών σημείων που προβλέπει απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Κριμαία στις βάσεις τους, διασφάλιση των δικαιωμάτων του ρωσικού πληθυσμού μέσω διεθνών παρατηρητών και απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και των νέων Αρχών στο Κίεβο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο κ. Πούτιν απάντησε πως η νέα ουκρανική ηγεσία (την οποία η Μόσχα δεν αναγνωρίζει) έχει επιβάλει «απόλυτα παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές, νοτιοανατολικές και κριμαϊκές περιοχές», όπου κατοικούν μεγάλοι ρωσόφωνοι πληθυθσμοί.

Πρόσθεσε πως «η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τα καλέσματα βοήθειας για αυτό το ζήτημα και συμπεριφέρεται ανάλογα, σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζεται πως η Δύση έχει καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία ως παραβίαση της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, με τη Μόσχα ωστόσο να αντιτείνει πως οι ένοπλες δυνάμεις που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη χερσόνησο δεν είναι ρωσικές αλλά «δυνάμεις αυτοάμυνας».

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε στον κ. Ομπάμα πως οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις είναι «τεράστιας σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στον κόσμο» και «δεν πρέπει να θυσιαστούν για μεμονωμένες διαφορές αναφορικά με διεθνή ζητήματα».

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε και με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, με τον οποίο συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών