G7 προς Ρωσία: Δε δεχόμαστε το δημοψήφισμα – στοχευμένες κυρώσεις από η ΕΕ; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

G7 προς Ρωσία: Δε δεχόμαστε το δημοψήφισμα – στοχευμένες κυρώσεις από η ΕΕ;

17:19 | 12/3/14
Σε συμφωνία για τη διατύπωση στοχευμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για την παραβίαση της αυτοκυριαρχίας της Ουκρανίας, έχουν καταλήξει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το προσχέδιο της συμφωνίας.

Οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση που η Μόσχα δεν προβεί σε βήματα αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Κριμαία και την Ουκρανία.

Εάν επικυρωθούν, θα πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από την Ε.Ε. από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


Σκληρό μήνυμα από το G-7

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή θα λάβει χώρα το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν η Κριμαία θα προχωρήσει στη Ρωσία ή θα γίνει ανεξάρτητο κράτος. Οι επιλογές των ψηφοφόρων δεν περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο παραμονής της χερσονήσου στην Ουκρανία.

Η κριμαϊκή Βουλή έχει ήδη κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως ασύμβατο με το Σύνταγμα της Ουκρανίας και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το εν λόγω μήνυμα επαναβεβαίωσαν την Τετάρτη τα κράτη του G-7, υπογραμμίζοντας πως το δημοψήφισμα δε θα έχει «καμία νόμιμη ισχύ», και πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Κάλεσαν επίσης τη Μόσχα να «σταματήσει κάθε προσπάθεια» προσάρτησης της Κριμαίας, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα λάβουν «τόσο ατομικά όσο και συλλογικά» περαιτέρω μέτρα.

Στο G-7 μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ανακοίνωση προσυπογράφουν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στον αντίποδα, η Μόσχα θεωρεί πως η διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των μεταβατικών Αρχών στο Κίεβο.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών