14:50 | 6/3/14
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού της Αλβανίας, Λιντίτα Νικόλα...
Μετά το τέλος της συνάντησης, η κα Νικόλα προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με τον φίλο, τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πολύ σημαντικά θέματα για τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες και τα Υπουργεία μας. Ήδη έχουμε θέσει στην ατζέντα ζητήματα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, τα οποία εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές πρόκειται να εξετάσουν διεξοδικά.
Από πλευράς μου, θα ήθελα να τονίσω ότι είχαμε αμοιβαίες ειλικρινείς εκτιμήσεις, ιδιαίτερα για ό,τι κάνει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της ένταξης της χώρας μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, που βρίσκεται στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θα ήθελα, ακόμη, να ευχαριστήσω τον υπουργό για την πρόσκληση, αλλά και για τιμή που μου έκανε να με καλέσει στη συνάντηση, στις 26 Μαρτίου, με τους Ευρωπαίους ομολόγους στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι με τον φίλο μου, τον κ. Αρβανιτόπουλο, μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο: να δούμε με τα μάτια των παιδιών μας το κοινό μέλλον, αποσκοπώντας σε μία ποιοτική συνεργασία, η οποία θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Αλβανίας».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υποδέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά τη φίλη και ομόλογό μου, Υπουργό Παιδείας, την οποία εκτιμώ βαθύτατα, ως νέα πολιτικό, που προχωράει με πολύ αποφασιστικά βήματα, για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα της.Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται σήμερα εδώ.
Είχαμε την ευκαιρία να για μια εποικοδομητική συνάντηση, ώστε να εδραιώσουμε αυτό που αρχίσαμε στα Τίρανα, δηλαδή μία στρατηγική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και ιδιαίτερα στον χώρο της Παιδείας, που είναι τόσο ευαίσθητος και τόσο κρίσιμος.
Είχα την ευκαιρία να της επαναλάβω ότι είναι η βούληση της χώρας μας να στηρίξουμε αμέριστα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Συζητήσαμε κρίσιμα θέματα, όπως τη συνεργασία μας, που πρέπει να ολοκληρωθεί, για την υπογραφή ενός νέου Μορφωτικού Πρωτοκόλλου, για την επανάληψη των συναντήσεων των εμπειρογνωμόνων, καθώς και για την αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων. Με τα μάτια, βέβαια, πάντοτε προσηλωμένα στο μέλλον.
Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στις δύο χώρες και συμφωνήσαμε πως μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να φέρουμε κοντά ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. Και από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα και από τον χώρο της Έρευνας και Τεχνολογίας, για να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις.
Πάνω σ’ αυτή την ατζέντα που χαράξαμε, είχε την ευγένεια και την καλοσύνη να με καλέσει στην Αλβανία για μια διμερή συνάντηση, ώστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Τέλος είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα Παιδείας, τα οποία αφορούν στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα και εκεί χαράξαμε έναν δρόμο συνεννόησης και συνεργασίας των δύο λαών. Είμαι ευτυχής γι’ αυτήν την συνεργασία και θα συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ετικέτες:ΕκπαίδευσηΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων