Τι περιμένουν οι αγορές από το Μάριο Ντράγκι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τι περιμένουν οι αγορές από το Μάριο Ντράγκι

12:02 | 6/3/14
Σε μία μέση και πολιτικά εφικτή λύση οδηγείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δώσει μία ένεση ρευστότητας στην αγορά και να πατάξει τις πρώτες ενδείξεις αποπληθωρισμού εν τη γενέσει τους.

Η ποσοτική χαλάρωση συναντά σθεναρές πολιτικές αντιδράσεις και η μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, είναι αντιφατική τακτική με αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα. Έτσι, στο τραπέζι μένει ο τερματισμός της πολιτικής αποστείρωσης που ενδεχομένως να ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας έως και 180 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό (ενισχύθηκε οριακά στο 0,8%, αλλά παραμένει σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο του 2%) και οι νέες ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωζώνης (άνοδος του δείκτη ΡΜΙ σε υψηλό 2,5 ετών) δίνουν την ευχέρεια χρόνου στο Μάριο Ντράγκι ώστε να προτιμήσει την «ασφαλή» τακτική του τερματισμού της αποστείρωσης, που άλλωστε, έχει και τις ευλογίες του Βερολίνου.

«Αυτή θα μπορούσε να είναι η συμβιβαστική λύση» δηλώνει ο NickMatthews της Nomura και συμπληρώνει: «Βοηθά όσους στην ΕΚΤ δεν είναι ακόμη έτοιμοι για αρνητικό επιτόκιο και δεν βλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης. Έτσι θα φανεί ότι η ΕΚΤ κάνει κάτι».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ωστόσο, πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Ο RezaMoghadam, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αναφέρει στο blog του ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της και να αυξήσει περισσότερο τη ρευστότητα, ενδεχομένως μέσω ποσοτικής χαλάρωσης.


Τι είναι η πρακτική της αποστείρωσης

Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα όταν κάνει αγορές κρατικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SME, ώστε να μην αυξηθεί η νομισματική βάση.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε ομόλογα της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Κάθε εβδομάδα, αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα προσφέροντας στις τράπεζες βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως "αποστείρωση".

Με τον τερματισμό κατά συνέπεια, αυξάνεται defacto η ρευστότητα στην αγορά, που αγγίζει τα 180 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών