Τσαυτάρης: Βρέθηκε λύση για το γάλα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τσαυτάρης: Βρέθηκε λύση για το γάλα

12:57 | 27/3/14
Συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγο για το θέμα του γάλακτος, όπως δήλωσε στον realfm ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης...

«Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την πρότασή μας και είπε: “κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα και πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αναλυτικά: «Οπως γνωρίζετε χθες ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπαμε τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, που είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα, η έννοια και η μέθοδος της παστερίωσης είναι γνωστή από τον Παστέρ ακόμα, άρα είναι δεκαετιών και λέει με ακρίβεια πως προσδιορίζεται το παστεριωμένο γάλα.

Αν λοιπόν κάποιος θα ήθελε να βγάλει την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους περίπου 72 βαθμούς και αυτή την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά όμως δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία, έτσι είναι ο όρος ο επιστημονικός σε εκείνη την περίπτωση, ξεπερνούν δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπέρ-υψηλή τους 127 βαθμούς, αυτό το γάλα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το ονοματίσουν παστεριωμένο. Επομένως αν δεχτείτε του είπα ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος που παράγει το παστεριωμένο μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο κατηγορίες τις βασικές, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα το λέγαμε φρέσκο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας που στο εμπόριο αναφέρεται ως long life δηλαδή γάλα μακράς διάρκειας».

Και πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει... Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα. Ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με αυτήν την πρότασή μας και είπε: “ κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα” και μάλιστα πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα».

Συνέχισε δε λέγοντας: Από τις συζητήσεις που κάνω και με άλλους νομίζω ότι αρκετοί συμφωνούν και μπορεί πραγματικά αυτή τη δύσκολη στιγμή να μας δώσει μια λύση. Στην ερώτηση αν ο κ. Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνεί με τη λύση αυτή ο κ. Τσαυτάρης απάντησε: «Και ο κ. Χαρακόπουλος το βλέπει θετικά».


Ακούστε αναλυτικά τι δήλωσε στον realfm:




Διαβάστε επίσης το άρθρο:
Χαρακόπουλος: Θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει βούληση

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών