Άσκηση επαγγέλματος φυσικοθεραπευτή από υπηκόους της Ε.Ε. | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Άσκηση επαγγέλματος φυσικοθεραπευτή από υπηκόους της Ε.Ε.

08:12 | 29/4/14
Τι προβλέπεται για την πρακτική άσκηση και τις εξετάσεις

Προσδιορίστηκαν οι όροι και η διαδικασία πραγματοποίησης των αντισταθμιστικών μέτρων, που δύνανται να επιβληθούν είτε από την αρμόδια προς τούτο αρχή της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ αριθμ. 78477/ΙΑ/12.7.2011 (ΦΕΚ 2271/12.10.2011 τ. Β΄), προκειμένου περί ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, είτε από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του π.δ. 38/2010, προκειμένου περί εγκατάστασης, για το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή.

Ως αρμόδια επαγγελματική οργάνωση για την διενέργεια της δοκιμασίας επάρκειας, ή της πρακτικής άσκησης προσαρμογής, τόσο στο πλαίσιο της προσωρινής παροχής υπηρεσιών, όσο και στο πλαίσιο της μόνιμης εγκατάστασης ορίζεται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών» (Π.Σ.Φ.)

Η πρακτική άσκηση προσαρμογής πραγματοποιείται κατ’ επιλογή του ενδιαφερόμενου σε φορέα του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου, ή του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο ασκούνται νόμιμα οι επαγγελματικές δραστηριότητες φυσικοθεραπευτή.

Η επιλογή του «φορέα» απασχόλησης, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση προσαρμογής κάθε αιτούντος, γίνεται από τον ενδιαφερόμενο μεταξύ φορέων που θα έχουν προκαθορισθεί από τον Π.Σ.Φ. Ο Π.Σ.Φ., ανάλογα με την αντιστάθμιση που θα έχει επιβληθεί, δύναται να προτείνει την διενέργεια της πρακτικής άσκησης του αιτούντος σε περισσότερους φορείς ή σε περισσότερα τμήματα του εκάστοτε φορέα, προσδιορίζοντας παράλληλα τον χρόνο πρακτικής άσκησης σε καθένα εξ αυτών.

Η δοκιμασία επάρκειας διεξάγεται στον Π.Σ.Φ. από Ειδικές Επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται από τον εν λόγω Σύλλογο και αποτελούνται από τακτικά μέλη αυτού, εγνωσμένου επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους με ανάλογη ειδικότητα, προς το αντικείμενο της δοκιμασίας.

Οι Επιτροπές είναι τριμελείς για κάθε ειδικότητα και ένα τουλάχιστον εκ των μελών τους, το οποίο και ορίζεται πρόεδρος, οφείλει να είναι εν ενεργεία μέλος Ε.Π. Τμήματος Φυσικοθεραπείας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι τριετής.

Η διαδικασία της δοκιμασίας επάρκειας είναι γραπτή και διενεργείται στην ελληνική γλώσσα. Το αντικείμενο της δοκιμασίας επάρκειας περιορίζεται στον ή στους τομείς γνώσεων που έχουν επιβληθεί ως αντισταθμιστικά μέτρα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή .

Η εξεταζόμενη ύλη στο πλαίσιο της δοκιμασίας επάρκειας ορίζεται από την επιτροπή και ανακοινώνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας. Με την ίδια ανακοίνωση παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της δοκιμασίας επάρκειας, όπως ιδίως ο ακριβής χρόνος και χώρος διεξαγωγής της δοκιμασίας, τυχόν βοηθήματα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι κατά την εξέτασή τους, κ.λπ.

Η αξιολόγηση της δοκιμασίας επάρκειας γίνεται από επιτροπή σε βαθμολογική κλίμακα από το ένα έως το δέκα ή πολλαπλάσιό του. Επιτυχών θεωρείται αυτός που συγκέντρωσε βαθμολογία ίση τουλάχιστον με ποσοστό 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να επαναλάβει τη δοκιμασία επάρκειας σε επόμενες εξεταστικές περιόδους.

Η δοκιμασία επάρκειας διενεργείται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, σύμφωνα με πάγια απόφαση του Π.Σ.Φ., τα αποτελέσματά της ανακοινώνονται εντός εικοσαημέρου από τη διεξαγωγή της δοκιμασίας και κοινοποιούνται ταυτόχρονα στην, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή.

Για την συμμετοχή του στη δοκιμασία επάρκειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στον Π.Σ.Φ. σχετική αίτηση που συνοδεύεται από ακριβές αντίγραφο της απόφασης με την οποία επιβλήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα στον αιτούντα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή, καθώς και απλό φωτοαντίγραφο της δήλωσης του τελευταίου προς το Σ.Α.Ε.Π., με την οποία επιλέγει το αντισταθμιστικό μέτρο της δοκιμασίας επάρκειας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 57 του π.δ. 38/2010.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών