Από το πλεόνασμα στην ανάπτυξη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Από το πλεόνασμα στην ανάπτυξη

11:44 | 24/4/14
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μετά την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές...

Πιο συγκεκριμένα, η Eurostat αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 όταν η τρόικα επιμένει ότι φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι επιτελείς της τρόικας διαψεύσθηκαν όταν υποστήριξαν αρχικά ότι η χώρα μας θα είχε μηδενικό πλεόνασμα. το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έπεσε στο 2,1% του ΑΕΠ, γεγονός που έφερε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο.

«Η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά-σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι η Ελλάδα «στάθηκε όρθια», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν χαιρέτησε την πρόοδο της Ελλάδας και προανήγγειλε νέες βελτιωμένες εκτιμήσεις στην αξιολόγηση της για το ελληνικό πρόγραμμα που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Πράγματι η Αθήνα αναμένεται να θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους επί τάπητος χωρίς καμία χρονοτριβή. Έτσι δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Μαΐου.

Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της και στην ανάπτυξη. Το οικονομικό επιτελείο εδώ και καιρό επεξεργάζεται τους βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου έως το 2020, που αναμένεται να προωθήσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών