Φτιάχνουν καταφύγια στην Ελλάδα μετά από 60 χρόνια! | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Φτιάχνουν καταφύγια στην Ελλάδα μετά από 60 χρόνια!

12:55 | 28/4/14
Μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος....

Στη δημιουργία καταφυγίων και Εθνικού Χάρτη Χωρικής Επικινδυνότητας προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος προνοώντας για την περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινόμενων.

Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ χθες και προχθές και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων σε συνδυασμό με αντίστοιχης έντασης φαινόμενα που έπληξαν το τελευταίο τρίμηνο την Ευρώπη ενδεχομένως να δικαιολογούν τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πολλοί καχύποπτοι συνδέουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη καταφυγίων σε όλη την Ελλάδα και με τις πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ότι η Ρωσία θέλει να αρχίσει ένα Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή -την ίδια ημέρα που ο Αρσένι Γιατσενιούκ έκανε τη σχετική δήλωση- σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφορά στην κατασκευή καταφυγίων και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Βεβαίως ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δεν έκανε αναφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις και στη Ουκρανία και ανέφερε ότι σκοπός του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου είναι να εναρμονιστεί το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας με αυτό των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών και να δημιουργηθούν καταφύγια ειδικά για τις περιπτώσεις ακραίων φυσικών φαινομένων.

«Οι κατευθύνσεις, ο σχεδιασμός και οι προβλεπόμενες προδιαγραφές, κάνουν πράξη την υποχρέωση της πολιτείας να ενεργοποιείται προληπτικά για την προστασία του πληθυσμού, κατ' αντιστοιχία με την προστασία του περιβάλλοντος ως έννοιες απολύτως συνδεόμενες μεταξύ τους», δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Πρέπει να σημειωθεί πως στη Ελλάδα έχουν να κατασκευαστούν καταφύγια τουλάχιστον 60 χρόνια ενώ για δεκαετίες δεν έχουν συντηρηθεί και τα ήδη υπάρχοντα.


Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

- Εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας με τα αντίστοιχα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Καθορίζεται κυβερνητική πολιτική στον τομέα της προστασίας πληθυσμού και πραγμάτων μέσω διοικητικής ιεραρχημένης δομής, μεταξύ των κρατικών και αυτοδιοικητικών οντοτήτων.

- Προωθεί τη σταδιακή υλοποίηση «Εθνικού Χάρτη Χωρικής Επικινδυνότητας» για το σύνολο της επικράτειας, προκειμένου με προληπτική διαχείριση να αποφεύγονται εκτεταμένες απώλειες και ζημιές σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές.

- Προβλέπεται η κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών και υπαίθριων χώρων, αλλά και η ανακατασκευή υφιστάμενων.

- Προδιαγράφει τις απαιτήσεις υλοποίησης των κατασκευών προστασίας με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία.

- Προβλέπει τις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα πολλαπλής χρήσης των χώρων προστασίας και κατά τη διάρκεια των περιόδων ομαλότητας για την εξυπηρέτηση καθημερινών λειτουργικών αναγκών δημόσιου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος ώστε να μην αποτελούν «νεκρούς χώρους» όταν δεν είναι έκτακτη ανάγκη.

Το νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι την 23η Μαΐου 2014, κατισχύει των διατάξεων πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα.

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών