Μάθετε για το επάγγελμα του αναλογιστή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μάθετε για το επάγγελμα του αναλογιστή

17:00 | 13/4/14
Στις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η κατοχή πτυχίου θετικών ή οικονομικών επιστημών...

Με αφορμή αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του επαγγέλματος του αναλογιστή με το νόμο 4254/2014 το newsbeast.gr παρουσιάζει μερικές πληροφορίες για το εν λόγω επάγγελμα όπως αυτές αντλήθηκαν από την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδας.

Ο Αναλογιστής έχει σαν κεντρικό αντικείμενο την ανάλυση και αποτίμηση των οικονομικών συνεπειών κινδύνων κάθε είδους. Χρησιμοποιεί κυρίως τα μαθηματικά και τη στατιστική, καθώς και την οικονομική θεωρία προκειμένου να διερευνήσει, να μελετήσει και να ποσοτικοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις αβέβαιων μελλοντικών γεγονότων. Οι Αναλογιστές απασχολούνται κυρίως σε οργανισμούς των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν, εμπλέκουν ή και πηγάζουν από τη διαχείριση οικονομικών κινδύνων.

Όταν σε μια χώρα αρχίζει να αναπτύσσεται το αναλογιστικό επάγγελμα, οι αναλογιστές απασχολούνται αρχικά σε ασφαλιστικές εταιρίες ζωής, στη συνέχεια δραστηριοποιούνται και σε εταιρίες γενικών ασφαλίσεων και, στο ώριμο στάδιο ανάπτυξης, εργάζονται εξίσου στις τράπεζες και στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο, στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στη δημόσια διοίκηση, ακόμα και στη βιομηχανία και στις εργατικές ενώσεις (συνδικάτα). Συχνά Αναλογιστές τοποθετούνται σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Στα αρχικά στάδια, όλοι σχεδόν οι αναλογιστές εργάζονται ως μισθωτοί σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αργότερα όμως πολλοί γίνονται αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούνται σε εταιρίες αναλογιστικών συμβούλων (actuarial consultants). Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η μεταπήδηση αναλογιστών από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο χώρο των αναλογιστικών συμβούλων εμφανίζει παγκοσμίως σημαντική επιτάχυνση.

Το αναλογιστικό επάγγελμα είναι ένα ιδιαίτερα "επίλεκτο" επάγγελμα που ασκείται από περίπου 70.000 άτομα σε παγκόσμια κλίμακα (περίπου 85 στην Ελλάδα). Με βάση το κύρος, αμοιβές, συνθήκες εργασίας, κλπ, το επάγγελμα κατατάσσεται, σε πολλές προηγμένες χώρες, στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες επαγγέλματα.


Πως μπορεί να γίνει κανείς αναλογιστής

Το επάγγελμα του αναλογιστή, ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στη Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, του Υπουργείου Οικονομικών, εφεξής «Αρμόδια Διοικητική Αρχή».

Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή μπορεί εντός τριών (3) μηνών από την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος από τον ενδιαφερόμενο, να απαγορεύσει την έναρξη του επαγγέλματος του αιτούντος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία. Εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή εγγράφει τον αιτούντα στο Μητρώο Αναλογιστών.

Δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο Αναλογιστών έχει κάθε ενδιαφερόμενος που πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Έχει προσκομίσει πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το οποίο ανανεώνεται κάθε δύο έτη με επιμέλεια της Αρμόδιας Διοικητικής Αρχής. Ο αιτών πρέπει να μην έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για οποιοδήποτε κακούργημα ή για πλημμέλημα για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως έγκλημα.

β) Διαθέτει πτυχίο θετικών ή οικονομικών επιστημών ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, της οποίας η ισοτιμία έχει αναγνωρισθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

γ) Έχει προσκομίσει πιστοποιητικό, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο αιτών εκπληρώνει τουλάχιστον μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

αα) έχει πιστοποιηθεί ως αναλογιστής από αρμόδιο φορέα διαπιστευμένο κατά ISO/IEC 17024, για το σχήμα του αναλογιστή, από το Εθνικό σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ),

ββ) έχει πιστοποιηθεί ως αναλογιστής από αρμόδιο φορέα διαπιστευμένο κατά ISO/IEC 17024, για το σχήμα του αναλογιστή, από Φορέα Διαπίστευσης μέλος της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας Αμοιβαίας Ισότιμης Αναγνώρισης (ΕΑ−MLA),

γγ) έχει πιστοποιηθεί από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78),

δδ) ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του αναλογιστή σε οποιοδήποτε κράτος−μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτο κράτος σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προσκομίσει σχετικό πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα του κράτους−μέλους ή του τρίτου κράτους.»


Απόκτηση πιστοποιητικού

Για την απόκτηση του πιστοποιητικού ISO/IEC 17024, από το Εθνικό σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ο υποψήφιος υπόκειται σε γραπτές εξετάσεις που διενεργούνται δύo (2) φορές το χρόνο, από τους διαπιστευμένους φορείς. Η κλίμακα βαθμολογίας είναι ακέραιες μονάδες από το μηδέν (0) έως το εκατό (100).

Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος, ο οποίος συγκέντρωσε στο εξεταζόμενο γνωστικό αντικείμενο τουλάχιστον τον βαθμό πενήντα (50).

Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται στην επιτυχή εξέταση των ακολούθων οκτώ (8) γνωστικών αντικειμένων».


2. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Επιτυχή εξέταση στα ακόλουθα έξι (6) γνωστικά αντικείμενα:

αα) Αρχές Οικονομίας και Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά

ββ) Αρχές Αναλογιστικής Προτυποποίησης, Κατασκευή και Αξιολόγηση Αναλογιστικών Προτύπων

γγ) Αναλογιστικά Πρότυπα Συμβάντων Ζωής και Θανάτου

δδ) Αναλογιστικά Πρότυπα Επιβίωσης

εε) Χρηματοοικονομικά Πρότυπα

στ) Ποσοτικοποίηση και Αναλογιστική Διαχείριση των Κινδύνων και Φερεγγυότητα

β) Επιτυχή εξέταση σε δύο (2) εκ των ακολούθων τεσσάρων (4) μαθημάτων:

αα) Συνταξιοδοτικά σχήματα και Κοινωνική ασφάλιση

ββ) Ασφαλίσεις Ζωής

γγ) Ασφαλίσεις κατά ζημιών

δδ) Ασφαλίσεις Υγείας

Η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών Αναλογιστή που χορηγούνται από τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης είναι πενταετής.

2. «Οι διαπιστευμένοι φορείς οφείλουν να εφαρμόζουν τεκμηριωμένη διαδικασία ετήσιας επιτήρησης και επαναπιστοποίησης των πιστοποιητικών που εκδίδουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο ΦΕΚ 85/2014 και συγκεκριμένα στις σελίδες 3 έως 8.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών