Νίκη Όρμπαν και καθιέρωση της ακροδεξιάς αναμένεται να φέρουν οι κάλπες στην Ουγγαρία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νίκη Όρμπαν και καθιέρωση της ακροδεξιάς αναμένεται να φέρουν οι κάλπες στην Ουγγαρία

11:46 | 6/4/14
Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι ψηφοφόροι στην Ουγγαρία, σε μία εκλογική αναμέτρηση όπου τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι εάν ο λαϊκός δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα διατηρήσει την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή και αν το ακροδεξιό κόμμα Jobbik θα παγιωθεί ως πολιτική δύναμη.

Ο 50χρονος Όρμπαν αναμένεται να επανεκλεγεί εύκολα με καθαρή πλειοψηφία, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να φέρνουν το κυβερνών κόμμα Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) να κερδίζει το 46% με 51% της λαϊκής ψήφου.

Αγώνας ωστόσο αναμένεται να δοθεί για τη δεύτερη θέση, με την Αριστερή Συμμαχία (21 με 31%) να μάχεται προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ακροδεξιού Jobbik, το οποίο προβλέπεται να αποσπάσει το 15 με 21% των ψήφων, ενόψει και του κρίσιμου τεστ των Ευρωεκλογών του Μαΐου.

Το Jobbik έχει βαθιά αντι-μεταναστευτικό και εθνικιστικό προφίλ, με οπαδούς του να έχουν εξαπολύσει κύμα βίας κατά των Ρομά της χώρας.

Το λαϊκό, εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό μοντέλο του Όρμπαν έχει αποδειχθεί δημοφιλές στην Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξένων επενδυτών με τις απόπειρές του να επιβάλει κυβερνητικό έλεγχο στην κεντρική τράπεζα της χώρας, αλλά και με την επιβολή υψηλών φόρων σε κυρίως ξένες τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενεργειακές εταιρείες.

Εάν ο κ. Όρμπαν διατηρήσει την κοινοβουλευτικής πλειοψηφία των 2/3, τότε θα διατηρήσει και το δικαίωμα αναθεώρησης του συντάγματος.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών