Προειδοποίηση αλλά και χρόνο δίνει το Κίεβο στους αυτονομιστές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Προειδοποίηση αλλά και χρόνο δίνει το Κίεβο στους αυτονομιστές

18:31 | 18/4/14
Στον «αέρα» βρίσκεται η συμφωνία της Γενεύης για εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία, μετά την έως τώρα έμπρακτη άρνηση των ρωσόφιλων αυτονομιστών να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Νέα προειδοποίηση προς τους αντάρτες που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια απηύθυνε την Μεγάλη Παρασκευή ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια, τονίζοντας πως το Κίεβο θα προβεί σε «περισσότερες στοχευμένες ενέργειες» την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα στη Γενεύη.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Ντεστσίτσια απέδωσε την καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης στην επιθυμία του Κιέβου να δώσει χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας, εν μέσω ορθόδοξου Πάσχα, και καθώς οι παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (OSCE) κατευθύνονται προς τις πόλεις που έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών.

«Ελπίζουμε πως [...] αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα [καταληφθέντα] κτήρια, να παραδώσουν τα όπλα, σήμερα, αύριο, ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την αποστολή του OSCE να διαπραγματευτεί, να μεσολαβήσει και να εφαρμόσει [τη συμφωνία]», σημείωσε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Αλλά, αν αυτό δεν αρχίσει σε λίγες ημέρες, νομίζω πως μετά το Πάσχα θα υπάρξουν πιο στοχευμένες ενέργειες», συμπλήρωσε με νόημα.

Απαντώντας δε στις δηλώσεις αυτονομιστών πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν έως ότου οι ακτιβιστές που ανέτρεψαν την πρώην φιλορωσική κυβέρνηση Γιανουκόβιτς αποχωρήσουν από την κεντρική πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, ο κ. Ντεστσίτσια σημείωσε: «Αυτή [η συμφωνία] αφορά τους δρόμους και τα κτήρια που έχουν καταληφθεί παράνομα από διαδηλωτές. Απ’ όσο ξέρω, η Μαϊντάν είναι νόμιμη», προσέθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφάλειας FSB ανακοίνωσε πως η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των αυτονομιστών «συνεχίζεται». Αποσαφήνισε πως η διάρκεια της επιχείρησης θα καθοριστεί από «το πόσο θα παραμείνουν οι τρομοκράτες στη χώρα μας».

Οι προειδοποιήσεις του Κιέβου ήλθαν λίγες ώρες αφότου οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ διεμήνυσαν πως δε δεσμεύονται από τη συμφωνία της Γενεύης.

Μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, την οποία έχουν ιδρύσει οι αυτονομιστές, κατέστησε σαφές πως η ομάδα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κυβερνητικό κτήριο που έχει καταλάβει, παρά μόνον όταν η «παράνομη» κυβέρνηση στο Κίεβο εγκαταλείψει τη Βουλή και τον προεδρικό θώκο.

«Ο [ρώσος ΥΠΕΞ] Λαβρόφ δεν υπέγραψε τίποτα για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για υποχώρηση των αυτονομιστών σε οιαδήποτε άλλη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου φιλορώσοι έχουν καταλάβει κτίσματα σε περίπου 10 πόλεις.

Η συμφωνία της Γενεύης, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων και την απελευθέρωση κυβερνητικών κτηρίων και δημόσιων χώρων που έχουν καταληφθεί.

Όσοι αντάρτες καταθέσουν οικειοθελώς τα όπλα θα λάβουν αμνηστία, εκτός κι αν έχουν διαπράξει βαρύτατα εγκλήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία για υποκίνηση και υποστήριξη των ταραχών.

Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον η συμφωνία της Γενεύης θα τηρηθεί από τη Ρωσία εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών